Концепт на исхрана против рак

 
 

Многу добри алтернативни третмани не можат да имаат целосен ефект ако со нив не оди и адекватна исхрана. Лекувањето од рак не може да се одвива, а истовремено да се продолжи со вообичаен начин на исхрана и воопшто, на живот, затоа што тоа би било исто како да го гасите огнот со едната рака, а со другата да долевате масло. Таквиот „пожарникар“ на крајот би паднал изнемоштен, а огнот бо надвладеал. Тоа се случува и со нашиот имунитет.

Не можеме да се лекуваме од рак или било која друга болест, а да продолжиме во организмот да внесуваме премногу кофеин, никотин, конзервирана и рафинирана храна – бел шеќер и брашно, преработени масла и брза храна. Но, исто така, не можеме да минуваме скапоцено време предолго пред ТВ или компјутер во затворен простор без Сонце и циркулација на свеж воздух. Тоа не е препорачливо за здрава, а не пак за болна личност. Заради тоа, покрај одбраниот третман за лекување, треба да ги менуваме и животните навики за да оздравиме навистина.

Антиканцерогени нутриенти
Кај карциномот се третира целиот метаболички процес и важно е она што го консумираме, но и она што не смееме да го консумираме. Карциномот е болест која е последица на хронично пореметен метаболизам, па може да се лекува само со храна доколку таа делува такашто ги уништува канцерогените клетки и ги запира канцерогените процеси воедно кревајќи го имунитетот и враќајќи го метаболизмот во нормала.

Ова е можно само со храна која содржи нутриенти што ги уништуваат клетките на ракот. Еве само неколку, а за среќа, ги има многу, нутриенти од зеленчлукот за кои е докажано дека делуваат погубно на клетките на ракот: сирови моркови (алфа каротен, бета каротен, витамин Е,..), сирова брокула (сулфорафани/изотиоцинати), сирова зелка (изотиоцинати), цвекло (проантоцианидини), зачин куркума (куркумин), ѓумбир (џинџерол), зрнесто овошје – јагоди, малини, калинка (елагична киселина), билка гравиола (ацетогенини), зелен зеленчук и пченична трева (хлорофил)…

Ваквиот начин на лекјување бара многу прецизно дефинирано мени, а не напамет избрани сирови намирници или макробиотика. Освен тоа, важно е и во кој степен се наоѓа карциномот, колку е ослабнат имунитетот, односно, колку енергија имаме за нормално функционирање и асимилација на хранливите материи. Сировата храна бара повеќе енергија од варената за да се апсорбира!

Исто така, важно е да се напомене дека одделни антиканцерогени нутриенти не се согласуваат со некој друг па може да дојде до нивен конфликт, при што, антиканцерогените ефекти слабеат или целосно се поништуваат (мешање на одредено овошје и зеленчук). Затоа, пред примената на одредена диета, мораме строго да се запознаеме со она што подразбира таа диета и да провериме дали е добра за нас. Значи, не постои универзална диета за карцином, туку таа се прилагодува за секој пациент посебно.

Како делува антиканцерогената исхрана
За разлика од земањето класични (алопатски) лекови кадешто често се пропишува дека одреден лек не смее да се зема во комбинација со некој друг лек или со алкохол, се она што не е забрането останува дозволено за време на терапијата. Со антиканцерогената диета не е така. Во терапијата на карцином се зема само она шпто е пропишано и на начин како што е пропишано и ништо надвор од тоа.

Сите такви диети строго водат сметка нутриентите во нив да делуваат како убијци на ракот, комбинираат такашто со тоа нивното делување да се засили. Со време доаѓа до кумулативен ефект. Доколку некој нутриент ова го попречува и го разблажува дејството, тој го намалува тој кумулативен ефект кој се очекува од 3 до 5 недели стриктно пропишана диета.

На пример, во сите антиканцерогени диети се избегнува хлор, односно, хлорирана вода затоа што таа уништува многу антиканцерогени. Исто така, не е добро да се консумираат свежи сокови и смути со хлорирана или флуорирана вода. Никогаш не можеме свеж сок од цедено овошје и зеленчук да го замениме со купечки сок. Затоа е корисно и здраво да се пие дестилирана вода или онаа за која сме сигурни дека е чиста од хлор и флуор!

Добра и лоша храна
Сета храна која ја внесуваме во организмот кога сме болни може да се дели на:

– Онаа која го јакне карциномот и микробите во клетките на ракот или во телото. Тоа се: рафиниран шеќер и брашно, газирани пијалоци, млечни и месни производи…

– Храна која е предизвикувач на ракот (трансмасни киселини – маргарин, помфрит и сета друга обработена храна со мноштво е-ови кои се претежно канцерогени, аспартам и други вештачки засладувачи, повеќемасни незаситени масла како пченкарно масло, итн…)

– Храна која директно го попречува третманот за рак (хлор, флуор, алкохол, кафе…)

– Храната која го иисцрпува имунитетот затоа што го наведува да му се посвети на уништувањето на канцерогените протеини (телешко, мисиркино, генерално премногу протеини…)

– Храната која содржи нутриенти кои го убиваат карциномот, го запира ширењето на карциномот или на некој начин помага во третманот против ракот: сите видови цитруси (портокал, мандарина, грозје со семки и лушпа), малини, јагоди, брокула, карфиол, пченична трева, морков, ананас, ѓумбир, јаткасти плодови – ореви, бадеми, семки од тиква и сончоглед).

Карциномот главно настанува заради внесување во организмот на одредени супстанции кои создале фундаментално лоша биохемиска реакција заради што клетката станала кисела. Ваквата кисела средина е добра подлога за формирање на микроорганизми, односно, карциноми.

Габите во организмот се исто така голем проблем во лекувањето затоа што тие бараат нутриенти во согласност со своите потреби за да опстанат. Така тие бараат никотин, сладолед, пиво, ферментирана храна, шеќер… Затоа организмот чувствува страшна потреба да го јаде токму тоа. Покрај тоа габичките им ја земаат храната на здравите клетки. Затоа правилната антиканцерогена исхрана богата со нутриенти е погубна и за ракот и за габите, а користи исти или многу слични намирници!

(202)

Вашиот коментар