Корзо, занаетчии, собиранки: Како изгледале некогаш градовите во Македонија?

 
 

Од денешна перспектива ретко е да се остане рамнодушен спрема изблиците од минатото, иако нашата генерација ги нема засведочено старите изгледи на градовите и соживотот што постоел во нив, сепак спомените на нашите баби и дедовци не прави да бидеме директно вклучени во еден шаблон на изминато време. Речиси и да нема град во нашата држава кој не е поврзан со различни преданија и легенди за неговото име, за неговото настанување.

Соочени со моменталната преселба по странство, вадењето на бугарските пасоши и на разделување од сите познаници, не ни останува ништо друго освен да си дадеме шанса и визуелно да се потсетиме на нашиот роден град и воопшто на останатите општини во Македонија. Иако носталгични, на тој начин може да ѕирнеме во еден поразличен свет, свет на корзата, занаетчиството, културата, собиранки што драстично се разликува од она што ние го живееме денеска.

Ако и ти сакаш да се препуштиш на едно црно-бело патување тогаш скроти ги емоциите во себе и погледни ја галеријата:

Скопје

kako nekogash izgledale gradovite vo makedonija 10

kako nekogash izgledale gradovite vo makedonija 10

kako nekogash izgledale gradovite vo makedonija 10

Куманово

kako nekogash izgledale gradovite vo makedonija 5

kako nekogash izgledale gradovite vo makedonija 5

kako nekogash izgledale gradovite vo makedonija 5

Прилеп 

kako nekogash izgledale gradovite vo makedonija 6

Штип 

kako nekogash izgledale gradovite vo makedonija 2

kako nekogash izgledale gradovite vo makedonija 2

(81)

Вашиот коментар