Лоша храна која не треба да ја имате во вашиот дом

 
 

Замислете да имате шанса да ѕирнете во кујните на најдобрите нутриционисти и диететичари на светот – луѓе кои точно знаат што да јадат за фит тело, коцкест стомак и подолг живот. Веројатно нема да се изненадите од тоа што ќе го видите – многу свежо овошје и зеленчук, интегрални житарки, риби, малку маслиново масло…

Но, она што може да ве изненади е она што нема да го видите, а тоа е  вообичаената, таканаречена „здрава“ храна која веројатно ја запоседнала вашата остава или чајна кујна.

Да почнеме со набројувањето:

1. Колачињата од ориз

Slide 2 of 51: Rice cakes are an old-school diet staple. But the simple carbohydrates rank notoriously high on the glycemic index (GI)—a measure of how quickly blood rises in response to food on a scale of one to 100 (rice cakes come in at 82). High GI foods provide a rush of energy, but can leave you hungry within a few hours. Researchers at the New Balance Foundation Obesity Prevention Center found high-GI snacks caused excessive hunger and increased activity in the craving and reward area of the brain—the perfect storm for overeating and weight gain.

Колачите од ориз се главно диета од старите времиња. Но, едноставните јаглехидрати се рангираат високо на гликемискиот индекс (ГИ) – мерка за тоа колку брзо се крева крвта како одговор на храната на скала од 1 до 100 (оризовите колачи доаѓаат на 82). Храната со висок ГИ обезбедува брза енергија, но може да ве остави гладни за само неколку часа. Треба да знаете дека грицките со висок ГИ предизвикуваат прекумерна глад и зголемена активност во областа за копнеж и награда на мозокот – совршената бура за прејадување и зголемување на телесната тежина.

2. Огромни чаши со кафе

Slide 3 of 51: “I try to avoid excessive caffeine,” says Dr. Mamta M. Mamik, Assistant Professor of Obstetrics, Gynecology and Reproductive Science at the Icahn School of Medicine at Mount Sinai. “An adult can safely consume up to 400 milligrams of caffeine a day—which is equivalent to four 8-ounce cups of coffee—but drinking any more than that can cause calcium excretion, which, over time, may lead to osteoporosis. Avoiding excess caffeine also helps to ward off uncomfortable withdrawal symptoms like lethargy, insomnia, headaches, and irritability.”

Возрасно лице може безбедно да консумира до 400 милиграми кофеин на ден, но пиењето повеќе од тоа може да предизвика екскреција на калциум, што со тек на време може да доведе до остеопороза. Избегнувањето на големи количества кофеин, исто така помага да се избегнат непријатните симптоми на повлекување на кофеинот (криза), како летаргија, несоница, главоболки и раздразливост.

3. Пецива

Slide 5 of 51: “I try to avoid foods that contain trans fats, corn syrup, and added sugars,” says Eugenia Gianos, MD, cardiologist, Co-Clinical Director, Center for the Prevention of Cardiovascular Disease at NYU Langone Medical Center. “Often listed as hydrogenated or partially hydrogenated oils, synthetically engineered trans fats increase your bad (LDL) cholesterol levels and decrease your good (HDL) cholesterol levels, upping your risk of heart attack and stroke.” Oftentimes, grocery chains or bakers will use partially hydrogenated oils to extend the shelf life of their “fresh” baked goods. Besides the potential for PHOs, these pastries are often times calorie-dense, and won’t do much to keep you energized all morning.

Честопати наведени како хидрогенизирани или делумно хидрогенизирани масла, синтетички инженерните транс масти кои често ги има во пецивата го зголемуваат нивото на лошиот холестерол и го намалуваат вашиот добар холестерол (HDL), со самото тоа го зголемуваат ризикот од срцев или мозочен удар. Често, големите компании или пекари ги користат овие делумно хидрогенизирани масла за да го продолжат рокот на траење на нивните „свежи“ пецива.

4. Млеко од соја

Slide 6 of 51: “I avoid soymilk,” notes Guillem Gonzalez-Lomas, MD, sports medicine specialist and assistant professor of Orthopaedic Surgery at NYU Langone Medical Center. “Yes, the horror stories linking overconsumption of soy products to estrogen-like effects–like the development of enlarged breasts in otherwise healthy males–are exceptional. However, the fact is that soy mimics estrogen and activates estrogen receptors in the body. Do you want to take that risk? There are plenty of other milk substitutes—like almond milk—that don’t carry the same potential side effects.”

Да, хорор приказните што ја поврзуваат преголемата консумција на производи од соја со ефекти слични на естроген – како развој на зголемени гради кај инаку здрави, прави, нормални мажи – се вистинити. Сепак, факт е дека сојата го имитира естрогенот и ги активира естрогенските рецептори во организмот. Постојат многу други замени за млеко – како млеко од бадеми – кои не ги носат истите потенцијални несакани ефекти.

5. Барови за исхрана

Slide 7 of 51: “As a plastic surgeon, I’m always thinking about my figure,” says New York City-based physician, Lara Devgan, MD. “To that end, I never eat energy bars or granola bars. Although they can be tasty, for the amount of calorie-dense carbs and fat they contain, you might as well eat a candy bar. Many of these bars are packed with simple sugars, and they aren’t quite filling enough to substitute for a meal or snack.”

Иако тие можат да бидат вкусни, за количеството калорични и густи јаглехидрати и маснотиите што ќе ги изедете, може да си каснете и некое еклерче, исто ќе му дојде. Многу од овие житни барови, енергични барови како што ги нарекуваме се преполни со едноставни шеќери и не се доволно исполнети за да заменат оброк или ужина.

6. Овошни сокови

Slide 10 of 51: “Talk about turning a good food bad,” says Leah Kaufman, MS, RD, CDN a New York City-based Registered Dietitian. “When you transform produce into juice, you take away its fiber—one of the major benefits of consuming whole fruits and vegetables. What you wind up with is a drink that’s so concentrated with sweetness, it can have as much sugar as a soda.” More and more research has begun to show that some fruits are actually better at fighting belly fat than others. And the master fruits all have one thing in common: they’re red, or at least reddish. Raspberries, strawberries, blueberries—they’re packed with polyphenols, powerful natural chemicals that can actually stop fat from forming.

Кога продуктите ги преобразувате во сок, им ги одземате нивните хранливи влакна, кои се една од најголемите придобивки од конзумирањето на свежо овошје и зеленчук. Она што го правите е пијалок што е толку концентриран со шеќери, може да има исто толку шеќер како и газираните сокови. Со последните истражувања се доаѓа до заклучок дека некои овошја имаат поголем потенцијал за борба со наталожените масти од други овошја, па така овие најдобрите имаат една заедничка работа – тие се црвени, или барем црвеникави. Малини, јагоди, боровинки се преполни со полифеноли, моќни природни хемикалии кои всушност го спречуваат формирањето на маснотиите.

7. Гранола/мусли/миксови

Slide 13 of 51: “One of the leading health food impostors!” says Lisa Moskovitz, RD, founder of The NY Nutrition Group. “One tiny cup of granola has nearly 600 calories, 30 grams of fat, and 24 grams of sugar. That’s the equivalent of starting your morning with two slices of cheesecake.” Moskovitz adds, “If I want a crunch cereal, I’ll go for a lighter alternative, like Cheerios or Special K. They pack the same satisfying crunch with a fraction of the calories, fat, and sugar,” she says.

Ова е еден од главните натрапници во светот на здравата храна! Една мала чаша гранола има скоро 600 калории, 30 грама маснотии и 24 грама шеќер. Тоа е како да сте го започнале денот со две парчиња чизкејк.

8. Кечап

Slide 17 of 51: “It’s called ketchup because, over time, it’s going to catch up to you,” jokes Moskovitz. “Just two measly tablespoons has up to 8 grams of sugar and 40 calories. And most of those calories come from high fructose corn syrup, which has been shown to increase appetite and, over time, lead to health problems such as obesity and diabetes.” If you really can’t live without the stuff, “use an all-natural version with no added sugar, chemicals, or HFCS,” says Moskovitz. Or, you can even make your own ketchup at home!

Само две лажици имаат до 8 грама шеќер и 40 калории. И повеќето од овие калории потекнуваат од пченкарен сируп со висока фруктоза, за кој се покажа дека го зголемува апетитот и со тек на време, доведува до здравствени проблеми како што се дебелина и дијабетес. Ако навистина не можете да живеете без кечап, користете природна верзија без додаден шеќер и хемикалии.

9. Переци

Slide 27 of 51: Munching on a bag of pretzels seems like a harmless snack to have in your pantry, but don’t let them fool you.What many people don’t realize is that they contain a lot of sodium, a leading cause of hypertension and heart disease. In fact, just 10 small pretzel twists can contain more than a third of your recommended sodium intake for the day! Pretzels are also made of refined carbohydrates, which cause your blood sugar levels to spike, and contain little to no fiber, protein, or healthy fats,” says Baraa El Sabbagh, RD, Personal Trainer.

Зобањето на кесе со переци се чини дека е безопасна закуска што ја имате во оставата или некоја фиока, но не се толку безопасни како што си мислите.

Она што многу луѓе не го сфаќаат е дека переците содржат многу натриум, водечка причина за хипертензија и срцеви заболувања. Всушност, само 10 мали перечиња може да содржат повеќе од една третина од препорачаниот внес на натриум за денот! Перечињата се исто така изработени од рафинирани јаглени хидрати, кои предизвикуваат да се засили нивото на шеќер во крвта и не содржат влакна, протеини, или здрави масти.

(53)

Вашиот коментар