Може ли акупунктурата да ви помогне со симптомите на менопаузата?

 
 

Менопаузата е дел од животот на секоја жена, нешто што сите треба да го решиме, односно ќе мора да се справиме во одреден момент.

Acupuncture

И со менопаузата доаѓаат многу проблематични симптоми, како што се топлотни бранови, нарушување на сонот, депресија, прекумерно потење, проблеми со кожата и косата итн.

Додека постојат многу производи за балансирање на хормони, апчиња и лепенки за да ги олеснат овие симптоми, некои жени не можат или не сакаат да користат хормонска супституциона терапија и тогаш е моментот каде што влегува акупунктурата во игра.

Во новите наоди објавени во Британскиот медицински журнал од страна на дански истражувачи, сугерираат дека краток третман на акупунктура, всушност може да ги олесни проблематичните симптоми на менопаузата.

Древниот третман – кој вклучува вметнување на тенки игли во телото во одредени точки – е поврзан со намалување на овие симптоми и сега може да понуди “реален” третман за жените кои ги доживуваат овие несакани ефекти, тврдат данските истражувачи.

a woman wearing glasses: Hot flushes are just one of the menopause symptoms that can be eased by acupuncture

Малата студија вклучила 70 жени во менопауза кои поминале пет недели на третмани со акупунктура или воопшто немале акупунктура.

На учесничките потоа им биле дадени прашалници за мерење на тежината на симптомите што ги доживеале. Тука спаѓаат топлотни бранови, дневно и ноќно потење, општо потење; нарушување на сонот; емоционална ранливост; промени во меморијата, проблеми со кожата и косата, физички симптоми, абдоминални симптоми, уринарни и вагинални симптоми и општ замор.

По шест недели, импресивни 80 проценти од жените кои имале третмани со акупунктура, се изјасниле дека сесиите им помогнале и имале значително помалку проблеми со топлотни бранови од неакупунктурната група.

Иако, истражувачите велат дека истражувањето не е дефинитивно и траело само пет недели, не постои негирање дека старата кинеска практика била поврзана со олеснување на овие непријатни симптоми.

Medical form on a table, diagnosis menopause

Кери Вудам, врвен акупунктурист изјави дека таа ја користела акупунктурата за лекување на менопаузата кај жени, со успешни резултати.

“Акупунктурата може да ги ублажи одредените симптоми на менопауза кај жените со намалување на топлината што може да се јави како што нивото на хормоните на телото (особено естрогенот) паѓа за време на менопаузата”, објаснува таа.

Факторите на животниот стил, како што се стресот, исхраната (особено алкохолот и кофеинот), преоптоварените и репресирани емоции, исто така, можат да придонесат кон нивото на топлина што се акумулира во телото.

“Одредени акупунктурни точки ја поттикнуваат негувателната, навлажнувачката способност на телото (Јин енергија), а со тоа и ладењето, што пак, ја ребалансира и смирува енергијата што се подига, загрева (Јанг)”.

Поради ова, таргетирањето на овие точки може да се користи за да се олеснат симптомите, при што Кери додава: “Јанг енергијата има тенденција да се издигне преку акупунктурните канали на телото (или меридијани) до горниот дел на телото, што може да резултира со менопаузални симптоми на топлотни бранови, потење и главоболки.

Doctor or psychiatrist consulting and diagnostic examining stressful woman patient on obstetric - gynecological female illness, or mental health in medical clinic or hospital healthcare service center

“Нерамнотежата на Јин и Јанг енергиите во каналите на долниот дел од телото, може да резултираат со сувост на вагината, симптом кој исто така честопати се искусува за време на менопаузата”.

Освен топлотни бранови и проблемите со спиењето и други симптоми, исто така, можат да се олеснат, вклучувајќи го и чувството на “бесцелност” кон дигестивни проблеми и враќањето на здравјето на косата, симптоми што Кери ги припишува на намалувањето на нивото на целокупната витална енергија (чи), природно како што старееме.

“Со насочување на Qi енергијата на телото – користење игли за акупунктура – на каналите со дефицитарни Qi нивоа, акупунктурата може да го тонизира или зајакне Qi во овие области, што инаку може да доведе до повеќе Qi дефицитарни симптоми споменати погоре”, продолжува таа.

“Дисхармониите во двете Qi и Yin енергии често се забележани во ова време, што доведува до честопати повеќе симптоми, кои можат да се доживеат за време на менопаузата”.

(97)

Вашиот коментар