Прочистете ги цревата за еден час: Ова овошје целосно ќе ве прочисти, без употреба на лекарства

 
 

Смоквите се вбројуваат во најздравите овошја, но многумина не се запознаени со нивната лековита моќ.

Без разлика дали е свежа или сушена, смоквата е богата со многу здрави фито-нутриенти, антиоксиданси и витамини. Сочна и слатка, смоквата е едно од првите овошја во кои уживале и нашите предци.

Постои можноста дека луѓтео одгледувале смокви уште пред да одгледуваат пченица и јачмен. Покрај ниската калоричност (само 74 каории во 100 грама), смоквата содржи и прехрамбени влакна, минерали и витамини. Свежите смокви се ценети поради изобилството на антиоксиданси како што се каротен, танин, лутеин и хлорогенска киселина.

Покрај тоа, свежите смокви содржат и виоко количество на антиоксидантни витамини како што се витамините А, Е и К. Антиоксидансите не штитат од слободните радикали чие разорно делување може да доведе до предвремено стареење, деменција, срцеви заболувања и карцином. Воедно, истражувањата потврдуваат дека хлорогенската киселина прави рамнотежа и кај нивото на шеќер во крвта.

(377)

Вашиот коментар