Со вода или не? Дали знаете како се чистат шампињоните?

 
 

Шампињоните се неизбежен дел на многу деликатеси во кујната. Вкусни се и здрави, па поради тоа треба што почесто да ги конзумираме. Но, пред употреба, тие треба да се исчистат. Дали знаете како?

Шампињоните, како и другите печурки, имаат сунѓереста структура и не се мијат со вода. За чистење на печурките, доволно е да ги избришете со влажна крпа или кујнска хартија. Ако на нив забележите промена на бојата, тогаш треба да ги излупите.

Без оглед на бојата и видот, за добро да ги исчистите, дефинитивно треба да го отстраните долниот дел од печурката.

Печурки на стари смета за вредни прехранбени производи, како што се извор на големи количини на хранливи материи и минерали. Време на Големиот пост нашите предци како замена за месо јаделе печурки. И на царската трпеза, овие дарови на природата имала посебно место на чест. Со својата хранлива вредност печурки се многу поголеми од некои овошја и зеленчук, и нивниот богат хемискиот состав ги носи поблиску до прехранбени производи од животинско потекло.

Можете да ги купите во текот на целата година, да ги подготвувате на различни начини, вкусни се, го стимулираат апетитот, а исто така имаат и висока хранлива вредност. На научниците и нутриционистете им е познато дека шампињоните имаат антиканцероген ефект. Шампињоните се еден од најпознатите видови печурки, имаат карактеристичен мирис и вкус и се повеќе се присутни во секојдневната исхрана.

Овие печурки се многу вкусни и се присутни во многу јадења, од пици, па се до салати и сосеви. Шампињоните ја стимулираат активноста на критичните клетки кои се наоѓаат во имунолошкиот систем. Тие се производители на бели крвни зрнца познати како Т-клетки кои се од суштинско значење за здрав и силен имунитет.

(587)

Вашиот коментар