Трикови кои треба да ги имате на ум за да се спасите во опасни ситуации

 
 

Не треба да се размислува на лоши сценарија и ситуации, но добро е да сте секогаш подготвени.

Мислете на најдоброто, но бидете подготвени на најлошото и научете некои трикови кои ќе ви бидат од голема корист во опасни и критични ситуации.

Во продолжение погледнете неколку начини како може да се спасите од опасна ситуација:

1. Ако некој се обидува да ве одведе насилнички, „изгубете“ намерно некои лични работи на местото за полесно да се најдат траги, но тоа нека не биде мобилниот телефон.

trikovi-koi-treba-da-gi-imate-na-um-za-da-se-spasite-vo-opasni-situacii-02.jpg

2. Ако сте во лифт со криминалец, стиснете ги копчињата за секој кат, така полесно ќе избегате или ќе го исплашите сомнителното лице.

trikovi-koi-treba-da-gi-imate-na-um-za-da-se-spasite-vo-opasni-situacii-03.jpg

3. Протресете некој пијалак и истурете го во чаша. Ако меурчињата се рашират кон страните, времето ќе биде добро. Ако меурчињата се лоцирани во центарот, доаѓа невреме. Иако звучи чудно, сепак ова се објаснува со ефектот на атмосферскиот притисок врз меурчињата.

trikovi-koi-treba-da-gi-imate-na-um-za-da-se-spasite-vo-opasni-situacii-04.jpg

4. Ако случајно ви се дупне гума среде недојдија, направете мали дупчиња и наполнете ги со трева додека стигнете до најблиската станица за помош.

trikovi-koi-treba-da-gi-imate-na-um-za-da-se-spasite-vo-opasni-situacii-05.jpg

5. Ако одеднаш во кујната настане пожар, наместо да истурите вода, истурете пакетче сода бикарбона на местото каде што гори.

trikovi-koi-treba-da-gi-imate-na-um-za-da-se-spasite-vo-opasni-situacii-06.jpg

6. Кога пешачите по улица во темница, искористете го телефонот или камерата како рефлектор на светлина кога поминувате за возачите полесно да ве видат и да реагираат на време.

trikovi-koi-treba-da-gi-imate-na-um-za-da-se-spasite-vo-opasni-situacii-07.jpg

7. Ако чувствувате дека ќе бидете нападнати, почнете да го дувате силно носот, да плачете, да кивате и слични хистерични акции. Тоа веројатно ќе го збуни криминалецот и ќе ви остави малку време да избегате.

trikovi-koi-treba-da-gi-imate-na-um-za-da-se-spasite-vo-opasni-situacii-08.jpg

 

(235)

Вашиот коментар