12 нешта што не би требало да ги фрлате во тоалетната школка

 
 

Луѓето фрлаат сешто во канализацијата. Помеѓу најнепријатните работи што ги наоѓаат водоводџиите се пластични шишиња, па дури и облека. Се разбира, најчесто луѓето не се ослободуваат од ѓубрето на овој начин, но кој би помислил дека дури и најмалку штетните нешта, како конците за чистење заби, можат да направат проблем?

1. Тоалетна хартија

12 нешта што не би требало да ги фрлате во канализацијата

Постои голема дебата за тоа дали е или не е во ред да се фрла тоалетната хартија во канализацијата. Повеќето експерти сметаат дека не прави никаква штета доколку живеете во обична куќа или во зграда. Но, доколку имате септичка јама, не би требало да фрлате ништо во канализацијата.

2. Конец за чистење заби

12 нешта што не би требало да ги фрлате во канализацијата

Конецот за чистење заби содржи материјал со влакна кој може да се насобере во цевките и да ги затне. Исто така, фрлањето на конецот во канализацијата воопшто не е еколошки. Синтетичките влакна не се распаѓаат и ѝ штетат на околината.

3. Гума за џвакање

12 нешта што не би требало да ги фрлате во канализацијата

Гумата за џвакање не се раствора во вода и може да се залепи на цевките и да ги затне.

4. Риби

12 нешта што не би требало да ги фрлате во канализацијата

Изгледа често се случува луѓето да ги фрлат нивните миленичиња риби кои умреле во тоалетната шолја. Но ова е навистина лоша идеја и нивните тела можат да ги затнат цевките. Во Канада дури властите ги замолиле граѓаните и да не фрлаат живи риби во тоалетната школка бидејќи понекогаш тие стигнувале во некое езеро и ги убивале локалните риби.

5. Ханзапласт

12 нешта што не би требало да ги фрлате во канализацијата

Обичниот ханзапласт е направени од разни нешта – восок, гума и други состојки. Овој коктел не се раствора во вода и може да ги затне цевките.

6. Контактни леќи

12 нешта што не би требало да ги фрлате во канализацијата

Контактните леќи се направени од полимери коишто не се распаѓаат со години. Се разбира една мала леќа сигурно нема да ја затне цевката, но дефинитивно ѝ штети на околината. Експертите пресметале дека секоја година над 20 тони контактни леќи завршуваат во канализацијата и депониите и ја загадуваат водата.

7. Измет од мачка

12 нешта што не би требало да ги фрлате во канализацијата

Канализацијата е направена за да ни помогне да се ослободиме од изметот, а овде спаѓа и изметот на мачките. Но, доколку го фрлате песокот на мачката, тој ќе се стврдне и ќе се заглави некаде во цевката. Не заборавајте дека изметот на мачката се фрла со останатото ѓубре.

8. Избелувач

12 нешта што не би требало да ги фрлате во канализацијата

Детергентите на база на хлор се многу агресивни. Всушност, тие можат навистина да ги оштетат цевките доколку ги користите пречесто. Нема потреба да ја чистите тоалетната школка секој ден користејќи вакви средства. Наместо тоа можете да користите оцет.

9. Маски за лице

12 нешта што не би требало да ги фрлате во канализацијата

Маските за лице со глина не би требало да ги фрлате во канализацијата. Ситните честички со текот на времето ќе се насоберат и ќе ја затнат цевката. Горниот дел од маската отстранете го со крпа, а остатокот исплакнете го со вода.

10. Ливчиња чај

12 нешта што не би требало да ги фрлате во канализацијата

И покрај тоа што ливчињата чај изгледаат навистина безопасно, всушност не се. Со текот на времето ливчињата се насобираат во цевките и се навистина тешки за отстранување.

11. Пластични кеси

12 нешта што не би требало да ги фрлате во канализацијата

Дури и најситните парчиња од пластичната кеса можат да бидат опасни. Можат да ги затнат цевките и се разбира, штетни се за околината.

12. Продукти на кои пишува дека смеете да ги фрлате во канализација

12 нешта што не би требало да ги фрлате во канализацијата

Понекогаш ова е само маркетиншки трик. Всушност, тоалетната хартија која наводно се раствора во вода се раствора по неколку часа, а тоа е сосема доволно за да се затне некоја цевка. За да откриете дали хартијата ќе се раствори, ставете ја во чаша ладна вода. Ако забележите големи парчиња по 5-10 минути, тоа значи дека не би требало да ја фрлате во тоалетната школка. Ако парчињата се речиси невидливи, можете да му верувате на производителот.

(112)

Вашиот коментар