14 знаци кои покажуваат дека сте подготвени за сопствен бизнис

 
 

Дали некогаш сте сонувале да ѝ дадете шанса на вашата страст или да станете ваш шеф? Тогаш можеби започнувањето сопствен бизнис е вашиот пат кон среќата. Можеби сега е вистинскиот момент да го направите тоа. Може да биде навистина возбудливо да започнете сопствен бизнис, но и овде има ризици. Ако сериозно сте размислувале за оваа тема, погледнете ги знаците што ќе ви покажат дека сте подготвени за овој чекор.

1. Имате неверојатна идеја

14 знаци кои покажуваат дека сте подготвени за сопствен бизнис

Првото нешто што ви е потребно за започнување бизнис е идеја. Ова не може да биде која било идеја, тоа треба да биде нешто оригинално, изводливо и со добра шанса за успех. Но ако сè уште не сте добиле инспирација, немојте да се грижите. За да бидете успешни потребно е да добиете многу идеи. За да ги добиете можете да правите сè, од размислување за тоа која технологија е на хоризонтот до наоѓање решение за нешто што ви смета. Размислете што ве фрустрира, и ете ја вашата бизнис идеја.

2. Гледате отворено место на пазарот

14 знаци кои покажуваат дека сте подготвени за сопствен бизнис

Започнувањето нов бизнис не мора секогаш да значи смислување нешто сосема ново. Разгледајте ги индустриите што ви се допаѓаат. Размислете дали им недостасува некој клучен продукт или услуга, или размислете дали постои некоја иновација на веќе постоечки проект.

3. Имате реалистичен бизнис план

14 знаци кои покажуваат дека сте подготвени за сопствен бизнис

Пред да започнете со авантурата, потребно е да знаете како ќе се справите со предизвиците пред вас. Бизнис планот е еден од најважните чекори кога станува збор за станување ваш шеф. Вашиот план треба да ги опфаќа првите 3 до 5 години и да има цели.

4. Имате пари за инвестирање или имате инвеститори

14 знаци кои покажуваат дека сте подготвени за сопствен бизнис

За започнување нов бизнис потребни се пари, најчесто многу. Ако сакате да започнете ваша компанија, потребни ви се пари. Ова значи дека или имате некоја заштеда, или имате инвеститори кои ќе ви помогнат.

5. Можете да се издржите финансиски додека да започнете

14 знаци кои покажуваат дека сте подготвени за сопствен бизнис

Постојат бизниси кои можете да ги водите од страна додека сè уште сте на редовното работно место. Но, ако бизнисот го бара целото ваше внимание и енергија, ќе треба да дадете отказ пред да ја започнете компанијата. Во овој случај сигурно ќе ви треба заштеда со која ќе можете да ги покриете трошоците од првата година.

6. Долговите се под контрола и имате добар кредит

14 знаци кои покажуваат дека сте подготвени за сопствен бизнис

Иако е од помош да бидете финансиски сигурни пред да го започнете вашиот бизнис, важно е да се осигурите дека и кредитот ви е на добро место. Со текот на времето ќе се соочувате со ситуации во кои добриот кредит ќе биде на ваша страна, како на пример, кога барате заем или изнајмувате канцеларија.

7. Сакате постојано да учите нови вештини

14 знаци кои покажуваат дека сте подготвени за сопствен бизнис

Водењето бизнис значи преземање на сите задачи што сте ги планирале, како и преземање на неочекуваните одговорности што ќе се појавуваат. За да бидете успешен сопственик на бизнис, потребно е да продолжите да учите нови вештини.

8. Можете да бидете сам свој шеф

14 знаци кои покажуваат дека сте подготвени за сопствен бизнис

Освен ако не планирате да најмите директор што ќе го води бизнисот, вие ќе бидете новиот шеф. Ова значи дека ќе бидете одговорни, ќе се грижите за вашиот распоред и ќе се справувате со големите проблеми. Над вас ќе нема никој друг за да ви помогне.

9. Знаете да бидете шеф на други

14 знаци кои покажуваат дека сте подготвени за сопствен бизнис

Доколку имате вработени, ќе бидете нивен шеф. Ова значи дека ќе треба ефективно да се справите со процесот на вработување и тренирање, да се справите со проблемите и да ги мотивирате вработените.

10. Имате мрежа

14 знаци кои покажуваат дека сте подготвени за сопствен бизнис

Ако веќе знаете многу луѓе во посакуваната индустрија, ова може да биде клучно за вашиот успех. Комуницирањето со мрежата ќе ви помогне да добиете совети, препораки, па дури и да најдете потенцијални клиенти и потрошувачи.

11. Имате систем за поддршка

14 знаци кои покажуваат дека сте подготвени за сопствен бизнис

Не е лесно да започнете сопствен бизнис, но ако имате семејство и пријатели кои се овде за вас ќе ви биде многу подобро. Не само што ќе имате на кого да се потпрете кога ќе наидете на проблеми, туку ќе имате со кого да ги прославувате успесите.

12. Подготвени се да ги издржите и добрите и лошите периоди

14 знаци кои покажуваат дека сте подготвени за сопствен бизнис

Ако сакате сопствен бизнис, подгответе се за вистинска луда железница. Со секој успешен чекор напред, може да има неуспеси кои ќе ве присилат да се вратите назад. Но овие проблеми не мора да бидат постојани пречки. Потребно е да го прифатите неуспехот и да продолжите да се борите.

13. Подготвени сте за неуспех

14 знаци кои покажуваат дека сте подготвени за сопствен бизнис

И покрај целото планирање и напорна работа, постојат безброј други фактори кои можат да имаат влијание на успехот на вашиот бизнис. Ова значи дека иако е тешко да признаете, постои можност вашиот бизнис да не успее. Во тој случај потребно е да можете да се справите со финансиските и емоционалните последици. Пред да го направите чекорот, осигурете се дека сте целосно свесни за ризиците.

14. Подготвени сте за успех

14 знаци кои покажуваат дека сте подготвени за сопствен бизнис

Потребно е да бидете подготвени и за успех. Ако нештата одат по план, постојано ќе имате работа и вашиот распоред ќе биде натрупан. Ќе треба да се справувате со одговорностите кои постојно се појавуваат и ќе треба да донесувате смели одлуки. Можеби ќе треба да се справите со повеќе вработени и со повеќе пари отколку што сте мислеле. Важно е да разберете што навистина доаѓа со успехот.

Ако се пронајдовте во овие точки, најверојатно сте подготвени за сопствен бизнис. Со среќа!

(33)

Вашиот коментар