5 работи кои не треба никогаш, ама никогаш да ги јадете во ресторан

 
 

Колку долго тоа шише кечап стоело на масата? Колку е свеж лебот во таа корпа? Од драстично прескапи до “дрисла“ нечисти, има некои артикли од менијата низ рестораните што никогаш не треба да ги нарачувате, без разлика колку го сакате местото. Да почнеме:

1. Гарнирот на пијалоците

Slide 2 of 15: Kimberly Barnes, founder of Might Be Vegan and a private, plant-based chef in Atlanta, GA, recommends avoiding lemon and lime slices and other drink garnishes at bars and restaurants. Why? A study of 76 lemons at 21 different restaurants in The Journal of Environmental Health found that 53 of them contained microbial growth. Of the positive culture results, seven were E. coli.Food blogger and editor of Eat, Drink, Be SD Michelle Stansbury strongly warns against eating or using the garnishes at the bar because bartenders often aren’t held to the same sanitary standards as the kitchen. It’s likely that the fruits in drinks are unwashed and that they sit out for days without being refrigerated. Do you recall your bartender washing their hands between sorting cash and dropping a cherry in your cocktail? We figured.

Избегнувајте ги парчињата лимон и лајм и други гарнири за пијалоци во баровите и рестораните. Зошто? Тестирањето на 76 лимони во 21 различен ресторан во откри дека 53 од нив содржат раст на микроби. Од позитивните резултати од културите, седум беа E. coli.

Остро ве предупредуваме да не јадете или користите гарири пијачките, бидејќи бармените честопати не се држат според истите санитарни стандарди како во кујните. Веројатно е дека плодовите во пијалоците не се ниту миени и седат со денови без да бидат во фрижидер. Се сеќавате ли на шанкерот што си ги миеше рацете помеѓу враќањето кусур и пред да ви пушти една цреша во коктелот?

2. Леб од кошница

Slide 10 of 15: We already know it has empty calories—but there are other reasons to skip the bread basket when you’re dining out. According to a former server and author Debra Ginsburg’s Waiting: The True Confessions of a Waitress, bread baskets tend to circulate from table to table. Yes, you heard that right.The bread in your basket could likely be the scraps from your neighbors’ table. Bar snacks call for even more unwanted sharing. Many hands have passed over your popcorn or peanuts, which may have been sitting out for days by the time you eat it.

Веќе знаеме дека лебот содржи тн. празни калории, но има и други причини да ја прескокнете корпата за леб кога јадете некаде во ресторан. Според исповедите на келнерите, корпите за леб имаат тенденција да циркулираат од маса до маса.

3. Никогаш не нарачувајте риба во понеделник

Slide 11 of 15: In Anthony Bourdain’s Kitchen Confidential, he wrote that it’s likely that your Monday fish special can include fillets that are three days old. Bourdain, who spent most of his culinary career in New York City kitchens, said in the book that since most seafood markets aren’t open on weekends, Monday’s fish is old and, well, fishy.

Ентони Бурдејн, има напишано дека специјалитетот од риба што го имате нарачано во понеделник веројатно е направен од филети стари три дена. Бурдејн, кој најголемиот дел од својата кулинарска кариера ја поминал по кујните во Њу Јорк, вели дека повеќето пазари за морска храна не работат за време на викендите, рибата во понеделникот е стара и умирисана.

4. Шишето со кечап што ве чека на масата

Slide 12 of 15: Former server Aaron Norris says condiments, especially ketchup in glass jars, is always something to avoid. The restaurant staff often spends hours at the end of long shifts marrying partially empty bottles, so there’s no way to tell how long the stuff at the bottom has been there…leading to sour and sometimes even explosive ketchup.

Мирудиите, особено кечапот и мајонезот во шишиња кои се реупотребуваат по рестораните и онаму каде што се служи храна, секогаш е нешто што треба да се избегне. Персоналот на ресторанот честопати ги дополнува овие делумно празни шишиња, така што не постои начин да се знае колку долго стоел делот на дното… што доведува до кисел, а понекогаш дури и експлозивен кечап…

5. Супата специјалитет

Slide 14 of 15: A soup special is a perfect way to disguise the scraps from yesterday’s leftovers as a new and fresh dish today…and tomorrow.

Супата или чорбата на денот е совршен начин да се маскираат остатоците од вчерашните нарачки како ново и свежо јадење за денес… и за утре.

(833)

Вашиот коментар