9 „факти“ во кои е време да престанете да верувате

 
 

Постојат работи во коишто веруваме само затоа што и некој друг верува во нив. Поради ова, воопшто не размислуваме дали тие се вистина или не. Можеби мислите дека млекото е корисно за вашите коски или дека Монт Еверест е највисоката планина во светот. Време е да го промените мислењето. Погледнете ја вистината зад неколку митови во кои верува мнозинството.

1. Плацебо ефектот делува само на луѓе

9 факти во кои е време да престанете да верувате

Всушност плацебо ефектот делува и на животните. На пример, ако кучето е болно и сопственикот му даде пилула, тоа ќе реагира. Дури и да станува збор само за витаминска пилула, кучето сепак ќе престане да чувствува болка.

2. Млекото е корисно за нашите коски

9 факти во кои е време да престанете да верувате

Рекламите тврдат дека млекото е одличен извор на калциум, кој пак е важен за нашите коски. Но, калциумот во млекото не ве штити од скршеници. Научниците од Универзитетот Харвард откриле дека луѓето од државите во кои ретко се консумираат млечни производи имаат помал број скршеници за разлика од оние кои редовно ги консумираат овие продукти. Потребниот калциум можете да го добиете и од сардината, лососот, гравот, бадемите и смоквите.

3. Чоколадото предизвикува акни

9 факти во кои е време да престанете да верувате

Многу луѓе не јадат чоколадо бидејќи се плашат дека тоа ќе има влијание на нивната кожа. Но, и ова не е вистина. Група истражувачи им дала на своите испитаници чоколадни плочки со 10 пати повеќе чоколадо од количеството што обично го содржат овие ужинки. Истражувањето покажало дека чоколадото немало никакво влијание на нивната кожа. Дерматолозите потврдиле дека резултатите се точни. Па, освен ако немате никаква алергија, чоколадото нема воопшто да влијае на вашата кожа.

4. Ако трчате, мора да трчате секој ден

9 факти во кои е време да престанете да верувате

Научниците спровеле истражување и откриле дека секојдневното трчање може да му наштети на здравјето и да стане целосно бескорисно за оние кои сакаат да бидат здрави и во форма. Претераното трчање може да предизвика срцеви болести, висок крвен притисок, Алцхајмер и прерано стареење. Ако сакате да трчате најдобро е тоа да го правите 3-4 пати неделно, со брзина од околу 2,3 метри во секунда и со вкупно растојание од 30 километри.

5. Црната дупка навистина е дупка

9 факти во кои е време да престанете да верувате

Многу луѓе веруваат дека црните дупки се навистина дупки. Вистината е дека тие се вселенски објекти со многу голема гравитација од која не може да избега ни светлината. Само телескоп може да пронајде црна дупка и да им помогне на луѓето да споредат како се однесуваат ѕвездите во нејзина близина во однос на останатите ѕвезди.

6. Марс е црвен

9 факти во кои е време да престанете да верувате

Многумина мислат дека Марс навистина е црвена планета. Во 1970-тите леталото на НАСА Viking 1 стана првото што слета на површината и направи неколку фотографии. Фотографиите покажаа дека планетата има сино небо, а не розово. Денес од НАСА изјавуваат дека делови од Марс се всушност сини и сиви.

7. Монт Еверест е највисоката планина на светот

9 факти во кои е време да престанете да верувате

Речиси сите се убедени дека Монт Еверест е највисоката планина во светот. Ова е вистина ако предвид се зема само надморската височина. Ако се мери целата височина на планината, вклучувајќи го и делот под вода, Монт Еверест ја губи оваа позиција. Мауна Кеа, вулкан на Хаваите има височина од 4,2 километри над водата и основа од 5,6 километри под вода.

8. Безбедни сте во автомобил за време на грмотевици

9 факти во кои е време да престанете да верувате

Постои верување дека сте безбедни во автомобил за време на грмотевици поради гумените тркала. Но, ова е само мит. Вашиот автомобил може да биде добро место за криење, но само затоа што е направен од метал. Овој вид заштита функционира само ако се затворени вратите и прозорците.

9. Сахара е најголемата пустина во светот

9 факти во кои е време да престанете да верувате

Ако прашате кој било која е најголемата пустина, најверојатно ќе ви каже Сахара. Причината е тоа што кога помислуваме на пустина обично замислуваме безживотна екстремно жешка површина со многу песок. Но, пустина е секоја површина со многу малку врнежи. Во тој случај, најголемата пустина на светот е Антарктикот.

(390)

Вашиот коментар