Американци со „вампирски“ методи против стареење

 
 

Американската Влада конечно зазеде став за „вампирите“ кои се гостат со крв на млади. Велат дека тоа и не е баш мудро.

Во стварноста, Американската агенција за храна и лекови (ФДА) предупреди стари лица да не посегнуваат по инекции со крвна плазма од млади, терапија која се огласува на американскиот пазар како начин за борба против стареење и низа болести како деменција, Паркинсонова болест и Алцхајмерова болест.

– Едноставно кажано, загрижени сме што постари луѓе се цел на луѓе кои им нудат крвна плазма од млади како лек за било што, вели Скот Готлиб шеф на ФДА.

– Нема никакви клилнички докази дека од тоа има корист, а може да биде штетно бидејќи зголемува ризик од инфекции, алергиски реакции, респираторни и кардиоваскуларни проблеми, додаде тој.

Клиенти плаќале по околу 8.000 долари за литар млада крв односно до 12.000 долари за два литра.

– Нема ништо ново во обидите да се прелаже смртта, луѓето со таква идеја се занимаваат уште од древен Египет, вели социологот Кејти Блек од Универзитетот во јужна Флорида во Сарасота.

(94)

Вашиот коментар