Затвор од 30 години за враќање километража на стари автомобили

 
 

Трговец со стари автомобили во САД ги враќал километражите и тоа во просек по 200 000 километри од возило.

Во американската држава Алабама е обвинет продавачот на стари автомобили Ренди Грин од Хантсвил , за враќање на километражите на најмалку 12 возила продадени од 2014 до 2016. Од Минисртерството за правда на САД потврдуваат дека во просек Грин враќал по 200 000 километри од возило.

Најдрастичниот случај е кога на купувач му продал автомобил со 218 000 километри помалку , а реално имал поминато 350 000 километри. На Грин ќе му се суди по 15 точки од обвинението , од кои 12 се однесуваат за враќање на километрите.

За секое возило на кое му ги вратил километрите му сње заканува до 3 годишна затворска казна и до 250 000 долари парична казна , така што би можел да добие 30 години затвор.

Претходно годинава имаше судење и во Шапнија на организирана група продавачи на користени автомобили . Им се судеше на 150 авто – дилери за продадени 305 автомобили со вратени километри.

(48)

Вашиот коментар