Колку долго трае породилното отсуство во разни држави?

 
 

Психолозите и педијатрите секогаш кажуваат дека е навистина важно родителите да комуницираат со нивните новороденчиња и да поминуваат што е можно повеќе време со нив во првите месеци од животот. Властите на разни држави го поддржуваат ова мислење и им дозволуваат на мајките да земат породилно отсуство. Но должината на ова отсуство навистина варира во зависност од државата. Во Македонија на пример, породилното отсуство трае 9 месеци, односно 273 денови. Погледнете што се случува во другите држави.

1. Хрватска: 410 денови

Колку долго трае породилното отсуство во разни држави?

Во оваа држава породилното отсуство е навистина одлично. Трае повеќе од една година и здравственото осигурување ѝ ја плаќа целосната плата на мајката сè додека бебето не наполни 6 месеци.

2. Велика Британија: 365 денови

Колку долго трае породилното отсуство во разни држави?

Британските родители имаат можност да го поделат породилното отсуство. Мајките се само обврзани да земат боледување од 2 недели, а останатиот дел од времето таткото, како и мајката, можат да се грижат за детето.

3. Шведска: 240 денови

Колку долго трае породилното отсуство во разни држави?

Шведските родители можат да си го поделат породилното боледување. На таткото му припаѓаат само 60 денови и ако не ги искористи, тие „истекуваат“.

4. Русија: 140 денови

Колку долго трае породилното отсуство во разни држави?

Како правило, по породилното боледување мајката зема отсуство за грижа на детето додека тоа не наполни една и пол година. Во овој случај жените добиваат 40% од нивната плата. Ова отсуство може да се продолжи со уште едно од година и пол без плата.

5. Казакстан: 126 денови

Колку долго трае породилното отсуство во разни држави?

Во случај на компликации во текот на породувањето, или ако се родат 2 или повеќе бебиња, отсуството се продолжува и до 10 недели. Мајките имаат дозвола да земат отсуство за грижа на детето додека тоа не наполни 3 години.

6. Финска: 126 денови

Колку долго трае породилното отсуство во разни држави?

Наместо породилно отсуство, мајките можат да ги носат нивните деца во градинка или да најмат дадилка овозможена од власта.

7. Португалија: 120 денови

Колку долго трае породилното отсуство во разни држави?

Според законот, таткото не треба да помине помалку од 5 денови со неговото дете и ќе биде тужен ако се обидува да ги избегне неговите должности.

8. Франција: 112 денови

Колку долго трае породилното отсуство во разни држави?

Овој период може да биде поделен на 2 дела – 2 месеца пред породувањето и 2 месеца после, или мајките можат да земат повеќе време по породувањето. Ако жената е здрава и се чувствува добро, може да земе отсуство 3 недели пред породување. Жената има дозвола да работи сè додека не е бремена повеќе од 36 недели.

9. Кина: Од 90 денови

Колку долго трае породилното отсуство во разни држави?

„Од“ значи дека должината на породилното отсуство зависи од возраста на жената – со други зборови, колку е постара, толку е подолго отсуството.

10. Исланд: 90 денови

Колку долго трае породилното отсуство во разни држави?

Ако отсуството ѝ е доделено само на мајката, постои формулата „3-3-3“: 3 месеци ѝ се доделени на мајката, 3 на таткото и 3 месеци кои можат да си ги делат.

11. Индија: Од 84 денови

Колку долго трае породилното отсуство во разни држави?

Во Индија должината на отсуството зависи од бројот на деца. Жените имаат отсуство од 182 денови само ако го очекуваат првото или второто бебе. Ако жената се породува трет пат или повеќе, отсуството трае само 84 денови.

12. Обединети Арапски Емирати: Од 45 денови

Колку долго трае породилното отсуство во разни држави?

Отсуството зависи од работното место на жената. Жена што работи за приватна компанија може да има отсуство од 45 денови, вклучувајќи го периодот и пред и по породување. Ако жената работи во владата, има отсуство од 90 денови.

(88)

Вашиот коментар