Најпознатото дрво во Кина е во опасност да биде сакано до смрт

 
 

Пекинг сè повеќе се фокусира на прашањата поврзани со животната средина, што претставува значителен пресврт од традиционалната филозофија на раст на сите трошоци.

На една од најубавите планини во светот се наоѓа едно од најпознатите дрвја во Кина.

Еден примерок на масивно зимзелено дрво, кое може да биде старо 1.000 години, поздравниот бор – или јингесонг на мандарински – гледа на гранитните врвови и замаглените долини на Хуангшан.

Дрвото е толку познато што има и телохранител – Ху Ксиаоцун, 19-ти чувар на бор.

„Мојата главна задача е секој ден да го штитам и надгледувам поздравниот бор“, изјави Ху за „Ен-би-си њуз“.

На секои два часа, секој ден од годината, Ху треба да изврши увид на дрвото и да ги запише деталите за неговата состојба и локалното опкружување. Тој исто така го чува дрвото од верверички и мајмуни, кои може да ги оштетат неговите гранки, и тој е таму за да го поддржува за време на снежните бури и тајфуните.

Но, најголем предизвик за Ху не е животното што бара нов дом, туку луѓето да го остават дрвото на мир.

Туристите го сакаат поздравниот бор. Толку многу го сакаат, можеби и до смрт.

„Човечката пот ја оштетува кората на борот и ние се обидуваме да обезбедиме тој да расте природно”, рече Ху.

Иако Ху го поддржува тим од 20 луѓе – вклучувајќи и специјализирани арбористи – главната одговорност за здравјето на дрвото паѓа на неговите рамена.

(97)

Вашиот коментар