Најчудниот град на духови, светлата се вклучени, а тревниците искосени…

 
 

Кога некој ќе рече “град на духови”, помислувате на напуштени и руинирани куќи, пусти улици…

Тоа не е случај и со Китсолт, град на духови во Канада.

Иако е напуштен во далечната 1982 година, Китсолт е град во кој тревниците се уредно искосени, а уличните светла сеуште работат.

Лоциран блиску до границата со Аљаска, Китсолт настанал во 1979 година како рударски град.

За само три години градот бил “окупиран”, доселениците кои работеле во рудникот изградиле повеќе од 100 куќи, трговски центар, библиотека, болница, ресторани… Но наскоро го напуштиле.

Откако рудникот се затворил, градот останал без луѓе.

(220)

Вашиот коментар