На продажба скапоцените дијаманти на Марија Антоанета

 
 

Накитот на француската кралица Марија Антоанета од 18 век , изложен е во Лондон пред аукциската продажба на 14 ноември во Женева.

,,Ако некои кралици имаат поголема политичка или историска тежина , сигурно е дека Марија Антоанета имала стил .” ,изјави претставникот на Сотби.

Пред обидот за бегство од Франција во 1789 година, кралицата накитот го испратила во Брисел , за потоа да стигне кај нејзините роднини во Австрија.

Француската револуција единствено ја преживеала нејзината ќерка Марија Тереза , која го добила накитот.

(22)

Вашиот коментар