“Не сакаме да сме воени профитери”! Вработените во Мајкрософт со протест против новиот договор со војската на САД

 
 

Вработените велат дека подобрениот хедсет за вештачка реалност кој треба да се обезбеди за американската армија ќе предизвика “претворање на војувањето во симулирана видео игра”

Вработените во “Мајкрософт” го повикуваат нивниот работодавач да го откаже договорот вреден 480 милиони американски долари за да им обезбеди на армијата на САД хедсетови за зголемена реалност (AR), наведувајќи во протестното писмо дека “не сакаат да станат воени профитери”.

“Ние не се пријавивме за да развиеме оружје и бараме збор во тоа како се користи нашата работа”, се вели во една внатрешна петиција во компанијата, чија копија беше објавена на Твитер во петокот попладне. Повеќе од 50 вработени го потпишале писмото од петокот попладне, според еден од вработените.

Протестот на вработените е најновата манифестација на растечкото движење на трудот во американската технолошка индустрија. Вработените во компаниите, вклучувајќи ги и Microsoft, Google, Amazon и Salesforce, сè повеќе зборуваат за нивните работни услови и за употребите на производите и услугите кои тие ги работат.

HoloLens на “Мајкрософт”, хедсет од 3 000 долари, кој е нешто помеѓу Google Glass и целосно извонредниот Oculus, бил развиен од технологијата наречена Kinect која била дел од Xbox системот на компанијата.

Многу од инженерите кои работеле на изградбата на таа технологијата верувале дека “ќе им се помогне на архитекти и инженери да градат објекти и автомобили, да им помагаат на докторите при хируршки интервенции или луѓето да можат да свират на пијано, да ги притискаат границите на видео игрите или да се поврзат со Марс Ровер сондата “, се вели во писмото.

Сепак, според условите на армискиот договор, уредите ќе се користат за “зголемување на смртноста на непријателот со зголемување на способноста за откривање, одлучување и превземање акција”, според Блумберг.

“Додека Мајкрософт претходно лиценцираше технологија за американската војска, таа никогаш не ја преминала линијата за развој на оружје”, стои во писмото. “Со овој договор, тоа го прави. Примената на HoloLens во системот IVAS е дизајниран да им помогне на луѓето да убиваат. Ќе биде распоредена на бојното поле и ќе работи со претворање на војувањето во симулирана “видео игра”, која дополнително ќе ги дистанцира војниците од мрачните сцени на војната и реалноста на крвопролевањето”.

Microsoft’s HoloLens, a wireless helmet that creates holographic images in front of the wearer.

Покрај откажувањето на договорот за HoloLens, писмото го повикува “Мајкрософт” да престане да работи и на “сите и секакви технологии за оружје”, да создаде јавна “политика за прифатлива употреба” која ќе кодифицира правила и да создаде “независна надворешна комисија за етичко разгледување ” кое ќе се грижи за ​​спроведување на таквата политика.

Во јуни 2018 година, повеќе од 100 вработени на “Мајкрософт” потпишаа петиција во знак на протест против договорот на нивниот работодавач со Бирото за имиграција и Царината. Во октомври пак, анонимни вработени објавија отворено писмо на медиум, повикувајќи ја компанијата да не конкурира за договорот за изградба на cloud услуги за Министерството за одбрана.

Во тоа време, претседателот на “Мајкрософт”, Бред Смит, ја бранеше одлуката на компанијата за поддршка на американската војска, пишувајќи во блог: “Ние сакаме луѓето на оваа земја, а особено луѓето што и служат на оваа земја да знаат дека ние во “Мајкрософт” им го чуваме грбот”. Тој исто така рече дека “Мајкрософт” ќе се залага за политики и закони за да се осигура дека технологијата која што ја креираат се користела “одговорно и етички” и дека компанијата “ќе ја поддржи мобилноста на таленти” за вработените кои не сакаат да работат на одредени проекти “од која било причина”.

“Ние секогаш цениме повратни информации од вработените и имаме многу начини за да ги слушнеме гласовите на вработените”, изјави портпаролот на “Мајкрософт” во одговор на последната петиција.

(79)

Вашиот коментар