Очекување vs. Реалност: Разочарувачки фотки и факти за Сината лагуна во Исланд

 
 

Ќе очекувате рај среде недопрена природа каде ќе направите прекрасни фотки, но ќе бидете дел од место опкружено со згради, турканици и луѓе кои ви влегуваат во кадар.

Сината лагуна во Исланд е една од најпопуларните и најпосетувани туристички дестинации во оваа земја. Идиличните фотографии оттаму едноставно мамат.

Но, во реалноста неретко може да наидете на базени со премногу луѓе кои не се баш фотогенични, а знаат да бидат и нехигиенски, пишуваат некои посетители на TripAdvisor.

Исто така, е скапо. Пливањето во млечно сината вода ќе ве чини најмалку 55 евра со кои добивате маска од кал, пешкир и пијалак, а има и поскапи пакети со дополнителни услуги.

Какви се овие топли извори во реалноста:

Сината лагуна е позната по млечно сината вода, карпите и глината која ја храни кожата и посетителите ја нанесуваат на лицето.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-03.jpg

Во 2017 година ја посетиле околу 1.2 туристи.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-02.jpg

Но, сликите од посетителите не ги прикажуваат објектите околу, кои имаат индустриски изглед.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-04.jpg

Во некои делови водата допира веднаш со објектите.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-05.jpg

Не е ниту одблиску така романтично како што очекувате.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-06.jpg

Иако на фотографиите изгледа како оаза среде недопрена природа, Сината лагуна всушност е развиен ресорт.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-07.jpg

И ако и тие слики од ресортот прават да изгледа како да е на зафрлена локација.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-09.jpg

Сината лагуна е лоцирана многу блиску до автопатот.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-08.jpg

Всушност се наоѓа на само 20 минути од најголемиот аеродром во Исланд.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-10.jpg

И на 50 минути од Рејкјавик, главниот и најголем град во Исланд.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-11.jpg

Кога сонцето изгрева одзади во реалноста изгледа вака:

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-12.jpg

Изгрејсонцето на Инстаграм фотките изгледа вака:

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-13.jpg

Мана се големиот број геотермални централи кои го снабдуваат базенот.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-14.jpg

И не се баш фотогенични.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-15.jpg

Но, ако се слика од друг агол изгледаат подобро.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-16.jpg

Ќе добиете своја бањарка.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-17.jpg

По пливањето тешко дека ќе си ја пронајдете бањарката во морето идентични.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-18.jpg

Внимавајте и на пешкирот.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-19.jpg

Од добар агол може да изгледа како да сте сами во Сината лагуна.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-20.jpg

И влезот изгледа добро кога нема никој.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-21.jpg

Но, во реалноста секогаш е турканица и се чека во ред.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-22.jpg

Глетката е прекрасна.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-23.jpg

Но, тешко дека ќе успеете да направите таква фотографија.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-24.jpg

Од огромниот број на луѓе може да сте под стрес и да не успеете да се релаксирате како што си замислувавте.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-25.jpg

Сите околу вас постојано ќе се сликаат и снимаат.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-26.jpg

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-33.jpg

И ќе си прават селфи.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-27.jpg

Ќе очекувате вакво искуство:

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-28.jpg

Најверојатно ќе добиете вакво искуство:

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-29.jpg

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-32.jpg

Можеби сакате мир и романтика.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-30.jpg

Но, ќе имате многу семејства со деца во околината.

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-31.jpg

Ќе посакувате ваква слика:

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-34.jpg

Но, многу често ќе добиете ваква поради пареата:

ochekuvanje-vs-realnost-razocharuvachki-fotki-i-fakti-za-sinata-laguna-vo-island-35.jpg

 

 

(144)

Вашиот коментар