Со масло за јадење бркале зли духови од музеј

 
 

Суд во Атина осуди две бугарски државјанки на четири години условна казна, оти во атински музеј ги потурале антиквитетите со масло за јадење, и тоа од религиозни побуди, јави БТА.

Адвокатката Марија Константополу смета оти нејзините клиентки верувале дека со маслото за јадење се борат со зли духови и ги прочистуваат експонатите. Една од обвинетите држела и Библија при ритуалот и читала од неа.

Полицијата ги уапсила двете чистачки, на возраст од 48 и 51 година, претходно месецов, по сведоштво на обезбедувањето.

Многу од оштетените експонати имаат потреба од сериозна реставрација.

(29)

Вашиот коментар