10 ужасни доктори кои ги осакатиле нивните пациенти

 
 

Повеќето доктори се професионалци кои подобриле и спасиле многу животи. Тие навистина прават позитивна разлика. Но, постојат и доктори на кои воопшто не им е грижа за нивните пациенти. Ја гледаат нивната професија само како можност да заработат пари, а постојат и оние кои уживаат да им нанесуваат болка на пациентите. Овие ужасни медицински професионалци им предизвикале трајна штета на луѓето кои требало да ги лекуваат.

1. Џемс Бурт

10 ужаси доктори кои ги осакатиле нивните пациенти

Во 1975-та година Џејмс ја објавил книгата „Операција на љубовта“ (Surgery of Love) во која изјавил дека жените се структурно несоодветни за секс. Ова е патолошка состојба подложна на операција.

Операцијата што ја спомнал често вклучувала отстранување на клиторисот, поместување на вагината и менување на ѕидовите помеѓу ректумот и вагината. Бурт ја извел оваа операција на стотици жени без нивно знаење.

Шери Дилон отишла кај Бурт бидејќи имала проблеми со мочниот меур. Тој ја убедил да ѝ направи операција со која ѝ ја поместил вагината и ѝ го отстранил клиторисот. Таа се разбудила во страшна болка и едвај била свесна 5 дена по процедурата. Операцијата ги направила и најобичните активности невозможни – повеќе не можела да седнува, да носи панталони или да има секс без ужасна болка.

Откако друга пациентка го пријавила, Џејмс ја предал неговата медицинска дозвола во 1988-ма година и бил присилен да потпише изјава дека никогаш нема да бара дозвола во друга држава.

2. Кристофер Дунч

10 ужаси доктори кои ги осакатиле нивните пациенти

Кристофер работел како хирург речиси 2 децении. Во тој период колегите го нарекувале најлошиот хирург што го виделе и социопат кој бил опасност за пациентите. Неговата кариера завршила кога му правел операција на Џефри Глајдвел. Во текот на операцијата, колегите на Кристофер морале насилно да го отстранат од салата за да прекине. Тој не само што ја исекол ‘рбетната артерија на Џефри, туку направил и погрешен засек во неговото грло. Исто така се открило дека оставил и сунѓер во грлото. Ова покренало судска постапка и била откриена цела историја осакатувања. Во 2013-та година Кристофер ја изгубил медицинската дозвола и добил доживотен затвор.

3. Фарид Фата

10 ужаси доктори кои ги осакатиле нивните пациенти

Фарид ја дијагностицирал Меги Дорси со мултипен миелом и ѝ предложил да оди на интензивна хемотерапија. Третманот ја оставил со хронична болка, слабост и потреси. Повеќе не можела да готви, чисти, пишува, а понекогаш не можела ни да стане.

Подоцна Меги открила дека воопшто не била болна. Таа била само еден од многуте пациенти кои Фарид лажно ги дијагностицирал со цел да заработи од хемотерапијата. Еден од лекарите кои работел во центарот за рак на Фарид го пријавил и тој бил уапсен. Судот открил дека тој претерувал и со третирање на терминален рак наместо да ги остави пациентите да починат мирно. Еден од неговите пациенти добил 195 третмани со хемотерапија од кои 177 биле непотребни. Биле идентификувани 553 жртви, но можно е да биле многу повеќе. Фарид добил затворска казна од 45 години.

4. Грем Рив

10 ужаси доктори кои ги осакатиле нивните пациенти

Грем добил 35 жалби во рок од 15 години од други доктори, медицински сестри и пациенти. Во 1997-ма година бил присилен да се откаже од медицинската дозвола. Но, во 2001-ва година се вработил како гинеколог и специјалист акушер.

Една пациентка имала операција кај Грем во 2002-та година. Требало да се отстрани вишок кожа од нејзините вагинални усни. Пред да започне операцијата, Грем ѝ рекол дека ќе ѝ го отстрани и клиторисот. Бидејќи анестезијата почнала да делува, пациентката не можела да направи ништо и таа останала со оштетен уринарен тракт. Рив бил осуден за сексуално малтретирање и осакатување на стотици жени. Ја изгубил дозволата за работа и отслужил 11 месеци во затвор.

5. Ариа Сабит

10 ужаси доктори кои ги осакатиле нивните пациенти

Неврохирургот Ариа добил дузина тужби за небрежност. Во 2012-та година, Тонока Скот отишол на третман за проблеми со грбот. Ариа предложил ‘рбетна фузија и Скот ја закажал операцијата. Процедурата го оставила Скот со трнење во прстите на нозете, десната нога и задникот. Подоцна посетил друг лекар кој открил дека фузијата воопшто не била изведена.

Истражувањата покажале дека Ариа често предлагал ‘рбетна фузија, но не ја вметнувал направата за да заштеди пари. Тој имал стотици жртви од кои многумина останале со константна болка. Бил осуден на 19 години затвор во 2017-та година.

6. Џејкоб Ван Ниероп

10 ужаси доктори кои ги осакатиле нивните пациенти

Пациентите тврделе дека заболекарот Џејкоб изведувал непотребни процедури кои често ги оставале пациентите во агонија. Во 2012-та година Силван Булестеик пристигала во неговата ординација и тој без предупредување ѝ извадил 8 здрави заба. Таа плукала крв со часови, а заболекарот одбивал да ѝ ја намали болката.

Во 2014-та избегал во Канада, но со текот на времето го вратиле во Франција. Пациентите кажувале дека тој ги успивал и им ги уништувал забите. Имал над 100 жртви од кои 85 биле нападнати, 45 осакатени и 61 измамени.

7. Иан Патерсон

10 ужаси доктори кои ги осакатиле нивните пациенти

Шерил Иоми прв пат го запознала Иан во 2003-та година кога требало да ѝ се отстранат цисти од десната дојка. Иан ја оперирал и ѝ кажал дека почнал да се развива рак. Шерил закажала уште една операција и кога се разбудила сфатила дека ѝ ги оперирале и двете гради. Иан ѝ кажал дека имала цисти и на двете дојки. Подоцна открила дека втората операција не била потребна и дека станувало збор за остатоци од претходната операција.

Колегите на Иан почнале да се сомневаат во него кога забележале дека не отстранувал доволно ткиво со тоа зголемувајќи го ризикот за враќање на ракот. Иан тврдел дека имал своја верзија на операцијата – мастектомија за зачувување на деколтето. Била покрената истрага и се открила историјата на непотребни операции. Иан би уапсен и прогласен за виновен во 2017-та година. Добил затворска казна од 20 години.

8. Спирос Панос

10 ужаси доктори кои ги осакатиле нивните пациенти

Ортопедскиот хирург Спирос сакал да заработи што е можно повеќе пари. Тој рутински прегледувал најмалку 60 пациенти во еден ден, а понекогаш и над 90. Тој правел над 20 операции во ден и најчесто не успевал да ги заврши.

Спирос ѝ направил операција на двете Ахилови тетиви на Пам Биасика, но бидејќи не ги довршил Пам постојано чувствува болка и не може да оди. Пам и стотици други пациенти го тужеле хирургот. Добил 4 и пол години затвор во 2014-та и се откажал од медицинската дозвола. Пациентите го тужеле за околу 40 милиони евра.

9. Мајкл Росин

10 ужаси доктори кои ги осакатиле нивните пациенти

Мајкл специјализирал за микрографска операција, техника која го отстранува ракот на кожата со отстранување на неколку слоеви кожа. Тој почнал лажно да ги дијагностицира пациентите со рак, а потоа им наплаќал на осигурителните компании за процедурите. Тој ги малтретирал пациентите и ги терал да подлегнуваат на непотребни операции. 13 од нив биле оперирани по 20 пати, а еден пациент имал 122 процедури во текот на 20 години. Ниту еден не се запрашал како секоја биопсија може да биде позитивна.

Но, неговите вработени почнале да се сомневаат кога сфатиле дека 99% од неговите пациенти имаат рак. Во 2006-та година бил осуден да плати казна од речиси 7 милиони евра и бил осуден на 22 години затвор.

10. Глен Такер

10 ужаси доктори кои ги осакатиле нивните пациенти

Глен работел како пластичен хирург во 1978-ма година. Повеќе од дузина пациенти поднеле тужба за небрежност против него. Една пациентка го посетила во 1979-та година за операција за зголемување на градите. Градите ѝ се инфицирале, па Глен ѝ направил уште 2 непотребни операции. Еднаш ѝ забодел игла од 18 центиметри во градите без анестезија и искорнал дел од инплантот од засекот. Едната дојка на пациентката имала форма на квадрат а другата била со многу лузни. Во 1982-ра година тужбите станале многу, Глен исчезнал, а по неколку денови направил погреб.

Неколку години подоцна еден новинар кој правел извештај за инфекции во болниците открил дека Глен е жив. Повеќе од 2 децении подоцна, тој ја застрелал неговата сопруга, нивната мачка, и на крај се застрелал и самиот.

(383)

Вашиот коментар