69 годишен маж бара со закон да му вратат 20 години од животот

 
 

Toa било барањето на пензиониран Холанѓанец , кој смета дека е дисктиминиран на пазарот на труд и на љубовен план , па решил со закон да му вратат 20 години од животот и да го прогласат дека има 49 години. холандскиот правен систем прв пат се соочува со вакво бизарно , но сериозно барање на Емил Рателбанд , кое ги зачуди судиите од судот во Арнхем , на југот на земјата.

Рателбанд барал во пасошот да му се смени датумот на раѓање и наместо на 11 февруари 1949 да се запише дека е роден 11 февруари 1969.

,, Се чувствувам млад , здрав и силен и сакам тоа со закон да ми се признае, бидејќи се чувствувам понижен , повреден и старосно дискриминиран.” , им рекол Рателбанд на судиите кој работи како личен тренер , специјализиран за развој на самосвест.

Тој рекол дека неговото барање е легитимно , исто како на оние кои бараат во пасошот да им се напише дека се припадници на трет пол.

,,Денеска можеме да избираме работа, политичка или сексуална ориентација. Имаме право и да го смениме презимето. Зошто тогаш немаме право да ја смениме старосната граница.” , ги прашал Рателбанд судиите.

Тој своето барање го поткрепил и со медицинска документација , во која докторот проценил дека телото му е физички старо на возраст од 40 до 45 години.

Судот во Арнхем одлуката треба да ја изрече во рок од четири недели.

(428)

One thought on “69 годишен маж бара со закон да му вратат 20 години од животот

Вашиот коментар