Benetton изгуби две милијарди долари по трагедијата во Џенова

 
 

Edizione Holding, во сопственост на  Benetton, поседува третина од акциите во компанијата Атлантиа чија  подружница Autostrade per l’Italia е концесионер на кобниот мост.

По трагедијата и заканите од Владата дека на Аутрострада ќе и биде одземена концесијата и ќе биде казнета, акциите на Атлантиа паднаа за 26% на најниско ниво во последните четири години.

По трагичниот настан семејството Бенетон понуди помош на семејствата на загинатите и ја поддржа санацијата на оштетените патишта и обнова на мостот. Исто така, Аутострада основаше фонд од 500 милиони евра за обештетување на семејствата на жртвите и обнова на инфраструктурата.

Иако се најпознати во текстилот, овој бизнис во семејството Бенетон учествува со само 10%. Edizione Holding има вкупно 9,3 милијарди долари вредни акции кои котираат на берзата. Меѓу другите, поседува 30% од акциите во шпанскиот телеком Cellnex и 3% во осигурителната компанија Generali.

(8)

Вашиот коментар