Градот за кој се знае многу малку: Илијадници луѓе живеат под земја, еве и зошто (Видео)

Целиот град, кој е дом на илијадници луѓе, лежи сокриен во австралиска пустина под тони песок. Неговото име е Coober Pedy и е едно од најинтересните места на светот. Coober Pedy се наоѓа на југот на Австралија. Основан е 1915 година, кога таму биле откриени рудници на опал. Но, бидејќи тука било многу жешко, луѓето… Read More Градот за кој се знае многу малку: Илијадници луѓе живеат под земја, еве и зошто (Видео)

Трагачи по богатство ископаа џиновски златни камења во Австралија

Рудари во западна Австралија ископаа два огромни камења кои вредат повеќе милиони долари поради содржината на злато што проценува дека е тешка над 113 килограми. Поголемиот камен има вкупна тежина од 95 килограми, a содржи 2.400 унци или нешто помалку од 69 килограми злато. Кај помалиот примерок со вкупна тежина од 63 килограми измерени се… Read More Трагачи по богатство ископаа џиновски златни камења во Австралија