Никој не сака да се вика Адолф во Австрија

Од крајот на Втората светска војна наваму, името Адолф станува сѐ помалку користено, што речиси и нема веќе луѓе кои се викаат така, покажуваат статистичките податоци. Во изминативе 33 години речиси и нема луѓе кои го добиле ова име. Истражувањето поттикато од филмот „ What’s in a Name?“ од 2012 година во кој еден брачен… Read More Никој не сака да се вика Адолф во Австрија

Австрија „му препорача” на Ирачанец да го одржува бракот по Скајп

Австриските власти го одбија барањето за азил на еден 24-годишен Ирачанец оженет со Австријка и му препорача додека е во Ирак брачната врска „да ја одржува преку телефон и интернет“. Службата за азил оценила дека Ирачанецот, спротивно на неговите тврдења, не е во опасност во својата земја, напоменувајќи дека неодамна склучениот брак со австриска државјанка не му… Read More Австрија „му препорача” на Ирачанец да го одржува бракот по Скајп

Австриските власти размислуваат да го забранат невкусниот флерт на улица

Австриската политичка партија Листе Пилц сака во Австрија да се воведе закон со кој би се забранило невкусното флертување на улица. „Убавице, насмевни се“, „Го сакам твојот број“ – ваквите дофрлувања на улица се забранети во Франција. Соодветниот закон беше усвоен во текот на минатата недела и за такво невкусно флертување на улица и свиркање… Read More Австриските власти размислуваат да го забранат невкусниот флерт на улица