Неверојатно откритие во Црното море: Пронајден најстариот добро сочуван потонат брод

Тим од нуркачи, подморски археолози, научници и истражувачи го откри, како што се верува, најстариот добро сочуван потонат брод на светот. Трговски брод од стара Грција, чии облик досега бил виден само како украс на древни керамички предмети. Археолозите кои го истражуваат Црно море, соопштиле дека бродот е пронајден во близина на бугарскиот брег  на длабочина… Read More Неверојатно откритие во Црното море: Пронајден најстариот добро сочуван потонат брод

Мени од времето на неолитот

Благодарение на нова истражувачка метода, меѓународна група истражувачи, на чело со археологот Ева Розенсток, неодамна на подрачјето на денешна Турција со анализа на наслаги од глинени садови стари осум илјади години откри дека нашите праисториски предци се хранеле слично како што се храниме и ние денес – со житарици, мешунести растенија и млечни производи, претежно… Read More Мени од времето на неолитот

Најголемо откритие во Егејското Море: Потонати бродови кријат тајна

Археолози во Грција пронајдоа остатоци од 58 бродови од кои на многумина се наоѓаат антиквитети, што е најголемо откритие во Егејското, а веројатно и во Средоземното Море. Остатоците од бродовите се најдени во малиот островски архипелаг Фурни на исток од Егејското Море и поголемиот дел од нив потекнуваат од грчки, римски и византиски период, пренесува… Read More Најголемо откритие во Егејското Море: Потонати бродови кријат тајна

Сирење старо 3.200 години пронајдено во гробница во Египет

Археолозите кои работат на истражување на гробница од антички Египет пред неколку години пронајдоа состојка за која неодамна е утврдено дека е едно од најстарите сирења кои биле некогаш пронајдени. Пред неколку години, тимот археолози најдоа скршени ќупови во гробницата на Тамес, кој бил градоначалник на античкиот град Мемфис. Тие пронајдоа цврста белузлава маса во… Read More Сирење старо 3.200 години пронајдено во гробница во Египет

Древни Ромео и Јулија: Скелет на љубовна двојка пронајдена во гробница стара 5.000 години, археолозите трагаат по одговори

Гроб стар 5.000 години е пронајден на подрачјето на Караганда во казахстан, а во него се погребани праисториски „Ромео и Јулија“. Во непосредна близина на древната љубовна двојка, погребани се и два коњи, кои, како што се верува најверојатно биле жртвувани, рекоа археолозите. Покрај посмртните останки на мажот се наоѓа метален нож и врв од… Read More Древни Ромео и Јулија: Скелет на љубовна двојка пронајдена во гробница стара 5.000 години, археолозите трагаат по одговори

Отворен саркофагот од Египет стар повеќе од 2.000 години

Се сеќавате ли на саркофагот кој неодамна беше откопан во Александрија, Египет? Големиот црн саркофаг, неотворен повеќе од две илјади години предизвика голема дебата околу тоа дали треба да се отвора. Покрај смешните гласини за можни клетви, саркофагот беше отворен за научни цели. Внатре беа најдени три распаднати мумии, за кои се верува дека се… Read More Отворен саркофагот од Египет стар повеќе од 2.000 години