Кинески археолози го пронајдоа „еликсирот на бесмртноста“ стар 2.000 години

Во стар бронзен ќуп кинески археолози ја пронајдоа мистериозната течност, односно „еликсирот на бесмртноста“, кој се споменува во старите кинески текстови, пишува „Science Alert“. Чудната жолтеникава течност истражувачите ја откриле кон крајот на минатата година во текот на ископувањата во кинеската провинција Хенан, но дури подоцна сфатиле дека се работи за напитокот за кој древните… Read More Кинески археолози го пронајдоа „еликсирот на бесмртноста“ стар 2.000 години

Археолозите открија голема римска градба во близина на Каиро

Археолози открија голема древна градба во Египет, во градот Мит Рахин, 20 километри јужно од главниот град Каиро. Министерството за антиквитети соопшти дека археолозите пронајдоа недопрена градба, која вклучува голем тоалет од римскиот период, како и просторија за вршење на верски ритуали. Мостафа Вазири, генералниот секретар на Врвниот совет за антиквитети, рече дека градбата најверојатно… Read More Археолозите открија голема римска градба во близина на Каиро

Древни Ромео и Јулија: Скелет на љубовна двојка пронајдена во гробница стара 5.000 години, археолозите трагаат по одговори

Гроб стар 5.000 години е пронајден на подрачјето на Караганда во казахстан, а во него се погребани праисториски „Ромео и Јулија“. Во непосредна близина на древната љубовна двојка, погребани се и два коњи, кои, како што се верува најверојатно биле жртвувани, рекоа археолозите. Покрај посмртните останки на мажот се наоѓа метален нож и врв од… Read More Древни Ромео и Јулија: Скелет на љубовна двојка пронајдена во гробница стара 5.000 години, археолозите трагаат по одговори

Перуански археолози откриjа древна пирамида – некропола

Археолози открија голема гробница на Инките во облик на глинена пирамида во перуанската крајбрежна пустинска рамнина, релативно далеку од срцето на Инканското Царство на Андите. Во некрополата досега се откриени повеќе од 20 гробови, во кои телата се обвиени во благородничка облека. Наодот само потсеќа колку голема била земјата на Инките пред шпанската инвазија во… Read More Перуански археолози откриjа древна пирамида – некропола