Се случува: Две калуѓерки од мисионерско патување се вратиле бремени

Католичката црква отвори истрага откако две калуѓерки од мисија во Африка се вратиле бремени. Обете се со африканско потекло, а се припаднички на два различни реда на Сицилија. Едната од нив е дури и раководителка на манастирот. Обете биле испратени во своите родни земји за да се занимаваат со мисионерска работа, пренесува италијанската агенција АНСА.… Read More Се случува: Две калуѓерки од мисионерско патување се вратиле бремени

Овој доктор работи во неверојатни услови: За операција користи авто делови и јадици, со кои спасил илјадници животи

Докторот Еван Атар Адахар (52) од Јужен Судан е вистински јунак, бидејќи води болница во една од најопасните места на Земјата. Тој работи во исклучително тешки услови, никогаш не му било лесно да ја обавува својата работа и да пронаоѓа разни начини за да им го спаси животот на луѓето. Нема ниту анестетици, ниту рентген,… Read More Овој доктор работи во неверојатни услови: За операција користи авто делови и јадици, со кои спасил илјадници животи

Во Африка ќе бидат пуштени првите генетски модифицирани комарци

Истражувачите најавиле дека добиле дозвола од власта на Буркина Фасо да пуштат генетски модифицирани комарци. Ова е дел од долгорочниот план за искоренување на видовите што ја пренесуваат маларијата. Ова ќе биде првото пуштање на каков било генетски модифициран животински вид во Африка. Маларијата се проширува кога паразитите ги заразуваат комарците, а потоа тие им… Read More Во Африка ќе бидат пуштени првите генетски модифицирани комарци

Климатски промени: Наскоро сите ќе мораат да се отселат од оваа земја

Се проценува дека до 2060 година просечните температури во Судан ќе пораснат најмалку за 1,1 степени Целзиусови, а можеби и за 3,1 степени. Токму поради климатските промени 600.000 луѓе веќе се отселиле од земјата. Станува збор за климатски бегалци, израз кој пред само 5 години звучеше егзотично, а денес застрашувачки. Судан е земја која во… Read More Климатски промени: Наскоро сите ќе мораат да се отселат од оваа земја

Забележан прв случај на жена која ја преживеала еболата и ја пренела инфекцијата

Повеќе од четири години по епидемијата на ебола во западна Африка, научниците сѐ уште откриваат нови информации за долготрајните ефекти на вирусот кај преживеаните. Во неодамна објавена студија е опишан случај за 33-годишна жена од Либерија, која ја преживеала инфекцијата од ебола во текот на епидемијата во 2014-2015 година и една година подоцна го заразила… Read More Забележан прв случај на жена која ја преживеала еболата и ја пренела инфекцијата