Производителите ги бојат маслинките со вештачки бои

Бојата на маслинките не зависи од сортата. Зелените маслинки се набрани незрели и ја менуваат бојата како што зреат, од црвеникаво-кафеава до црна како мастило. Незрелите зелени маслинки се цврсти и со умерен вкус, додека црните се опори. Но, зрели или незрели, всушност набраните маслинки се екстремно горчливи. За да станат вкусни, тие мора прво… Read More Производителите ги бојат маслинките со вештачки бои

Најдобра боја на ѕидови за секоја просторија: Психолог открива како да ја изберете вистинската нијанса

Да ја изберете идеалната боја на ѕидови бара многу труд и посветеност. Кај уредувањето на ентериерот, а особено при изборот на бои за ѕидовите не ја разгледуваме секоја просторија посебно, а токму тоа и треба да го правиме, вели психологот Сели Аугустин. Спалната соба ја “обожува” сината боја Сината боја асоцира на мир и одмор,… Read More Најдобра боја на ѕидови за секоја просторија: Психолог открива како да ја изберете вистинската нијанса