Осаменоста поопасен проблем за здравјето од пушењето

Политичарите во Берлин бараат да назначат „комесар за осаменост“. Дружењата и социјалните врски ги има се помалку, а тоа влијае и на здравјето. Тоа не е само германски проблем – феноменот е забележан од Јапонија до Америка. Секое друго домаќинство во Берлин има само еден член. Градот со федерален статус веќе има служби за помош… Read More Осаменоста поопасен проблем за здравјето од пушењето

Кога треба да почнеме да земаме антибиотици?

Многу чести инфекции имаат карактеристики кои можат да ви помогнат да одлучите кога употребата на антибиотици може да биде соодветена. Знаеме дека антибиотиците не ги третираат вирусите, но во одреден момент, дали е време да се обидеме? Имајте во предвид дека е потребна медицинска експертиза за да се разликуваат бактериските болести од вирусните, иако многу… Read More Кога треба да почнеме да земаме антибиотици?

Доаѓа сезоната на грипот: Што сè треба да знаете?

Вирусот може да инфицира секого, но оние со слаб имунитет (младите и старите луѓе и оние кои веќе страдаат од некоја болест) се изложени на поголем ризик од опасните последици од грипот. Бидејќи доаѓа уште една сезона на грипот, не е чудно што родителите и децата се подготвуваат за најлошото. Па, погледнете како да останете… Read More Доаѓа сезоната на грипот: Што сè треба да знаете?

Забележан прв случај на жена која ја преживеала еболата и ја пренела инфекцијата

Повеќе од четири години по епидемијата на ебола во западна Африка, научниците сѐ уште откриваат нови информации за долготрајните ефекти на вирусот кај преживеаните. Во неодамна објавена студија е опишан случај за 33-годишна жена од Либерија, која ја преживеала инфекцијата од ебола во текот на епидемијата во 2014-2015 година и една година подоцна го заразила… Read More Забележан прв случај на жена која ја преживеала еболата и ја пренела инфекцијата

Смртоносна бактерија коси низ Европа: Од соседните земји никако не купувајте замрзнат зеленчук

Албанија, Бугарија, БиХ, Грција, Словенија, Хрватска се земјите од регионот од кои никако не смеете да купувате замрзнат зеленук и замрзната пченка ако забележите дека имаат унгарско потекло. Имено, Унгарска фабрика за замрзнат зеленчук и замрзната пченка дистрибуирала во 107 земји производи кои ја имаат бактеријата листериоза, но не и во Македонија, покажуваат податоците од… Read More Смртоносна бактерија коси низ Европа: Од соседните земји никако не купувајте замрзнат зеленчук

Дали сте слушнале за хиперсексуализам? Погодува сè повеќе парови и се смета за болест

Хиперсексуализмот почнува сè повеќе да се вовлекува во врските и за жал руши сè она што сексот би требало да биде. На некои луѓе повеќе секс не им е проблем додека на други им е. Новиот термин кој се вовлече во пракса е хиперсексуализам. Всушност, станува збор за некогашна нимфоманија, која сега добива ново име.… Read More Дали сте слушнале за хиперсексуализам? Погодува сè повеќе парови и се смета за болест