Skopje Wine Salon

Датум: 30.11.2018 – 01.12.2018 Место: Скопје Локација: Хотел Мериот Почеток: 14:00 Цена: Бесплатен влез Skopje Wine Salon 2018 is an international wine event occurring once a year that brings together Macedonian, Balkan and foreign wineries in one place. Many master classes, wine tastings and lectures by well-known somelilers, wine judges, professors and brand ambassadors are… Read More Skopje Wine Salon

Skopje Wine Expo 2018

Датум: 24.10.2018 – 27.10.2018 Место: Скопје Локација: Плоштад Македонија Почеток: 20:00 Цена: Бесплатно Соберете ги пријателите и дојдете да уживате со добра музика и уште подобри вина од регионот на едно место! Влезот е бесплатен! За повеќе информации следете нè на Skopje Wine Expo! (53) 00

Шише вино продадено за 558.000 долари

Шише вино „Romane-Konti“ од 1945 година продадено е за 558.000 долари во аукциската куќа „Сотби“ во Њујорк, со што е срушен рекордот за вина. Медиумите наведуваат дека конечната цена е 17 пати поголема од првобитната која ја дала куќата од 32.000 долари. Шишето со замастена етикета е едно од 600 примероци произведени во 1945. година,… Read More Шише вино продадено за 558.000 долари

Најдобриот алкохолен пијалак против стрес

Кардиолозите тврдат дека редовното, но умерено консумирање на црвено вино може да биде превентива против кардиоваскуларните болести, па дури и против некои видови рак. Во последно време многу се зборува за здравствените придобивки од црвеното вино. Научниците потврдиле дека тоа го намалува ризикот од срцеви болести, штити од мозочен удар, некои видови рак, па дури… Read More Најдобриот алкохолен пијалак против стрес

Викендичка под земја полна со вино

Осумдесет и тригодишниот Иван Шафариќ со синовите и пријателите во 1977 година изградил подрум под земја и над него засадил лозје. Во овој подрум полн со вино сите сакаат да се веселат, бидејќи нема сигнал за мобилен телефон и има одлична изолација. Скриениот подрум се наоѓа во близина на Чаковец во Меѓумурската жупанија во Хрватска. Сопственик… Read More Викендичка под земја полна со вино

Кондомите на Куба се користат и за правење вино

Кубанците , соочени со недостаток на производи и високи цени , се снаоѓаат на сите начини за да искористат она што е евтино. Кубанците најдоа многу начини за користење на кондомите. Се користат при риболов , во ферментација на вино, при поправка на пукнатини , па дури и како гумички за коса. По десетиците години… Read More Кондомите на Куба се користат и за правење вино

Како да послужите разновидна даска со сирења, идеална за со вино?

Во било кој дел од годината, а посебно во зима, нема подобра комбинација од вкусни сирења и кашкавали плус вино. Па, ако сакате да се покажете да време на празничните прослави како модерен домаќин, ви предлагаме да дотерате една разновидна даска со сирења и додатоци. Би требало да имате барем 3 различни видови на сирење… Read More Како да послужите разновидна даска со сирења, идеална за со вино?