Честичките од загадениот воздух за првпат поврзани со ракот на мозокот

Новите истражувања за првпат ги поврзаа наночестичките од загадениот воздух со карциномот на мозокот, пишува „Гардијан“. Предходните истражувања покажаа дека наночестичките можат да бидат носители на канцерогени хемикалии и како такви можат да влезат во човечкиот мозок. Ултра ситните честички (UFP) произведени со согорување на гориво, особено кај дизел возилата и зголемената изложеност на загадување,… Read More Честичките од загадениот воздух за првпат поврзани со ракот на мозокот

Прочистувачите за воздух се квалитетни само ако вршат замена на воздухот

Загадувањето на воздухот навистина загрижува и мерењата на амбиенталниот воздух веќе се над дозволеното. Општината Аеродром за да ги заштити децата набави прочистувачи за воздух, за секоја просторија во сите детски градинки и за тоа потроши над еден милион денари. На градинките им испорача 83 прочистувачи за воздух, кои филтрираат ПМ-честички, прав, чад, мувла, вируси… Read More Прочистувачите за воздух се квалитетни само ако вршат замена на воздухот

Смогот му се врати на Пекинг

По два месеца сини неба и локални власти кои собираа масовни хвалоспеви, небото над Пекинг повторно се врати на старите 50 нијанси смрдливо сиво. Во понеделникот дневните мерења на квалитетот на воздухот во Пекинг покажа дека ПМ2,5 честичките (поштетните од ПМ10 честичките) стигнале до 213. Овој пат наместо на стандардните виновници, индустриските корисници на јаглен,… Read More Смогот му се врати на Пекинг

Аерозагадувањето ги прави луѓето поглупи

Хроничната изложеност на загаден воздух е поштетно за здравјето отколку што се мисли, покажа едно ново истражување и дури има значително влијание врз нашите когнитивни способности. Проучувајќи ги математичките и вербалните вештини на 32.000 луѓе за период од четири години, кинеските истражувачи, заедно со своите колеги од универзитетот Јејл во САД, заклучиле дека негативното влијание… Read More Аерозагадувањето ги прави луѓето поглупи

Започнале секс во авион, а потоа скокнале со падобран и продолжиле во воздух

Започнале секс во авион, а потоа скокнале со падобран и продолжиле во воздух. Порно актерка снимила неверојатно видео кое ги шокира луѓето. Таа снимила порно кое започнува во авион, а продолжува во воздух кога таа и нејизниот партнер заедно скокаат од авион со падобран. Што е најчудно, видеото заврши и на Јутјуб, каде тие јавно говорат за… Read More Започнале секс во авион, а потоа скокнале со падобран и продолжиле во воздух