„Ова е последно предупредување“ – Научниците повикаа на брзи промени за избегнување на климатска катастрофа

Владите низ светот мора да преземат брзи и сеопфатни промени во сите општествени сфери за да се избегнат катастрофалните последици од глобалното затоплување, наведува новиот извештај на Меѓувладиниот панел за климатските промени на Обединетите Нации (ИПЦЦ). Студијата вели дека планетата ќе стигне до критичното ниво на 1,5 целзиусови степени повеќе од прединдустриската ера во 2030 година,… Read More „Ова е последно предупредување“ – Научниците повикаа на брзи промени за избегнување на климатска катастрофа

Најголемата загаденост со издувни гасови е во кабината на автомобилот

Издувните гасови од дизелите предизвикуваат болести, а најголемата вина за тоа е во азотните оксиди. Студија во Германија открива дека на штетните азотни оксиди се најмногу изложени самите возачи. Голем број градови во Европа веќе го ограничија сообраќајот за старите возила со дизел мотор во градските средини. Една од причините за тоа е високата загаденост… Read More Најголемата загаденост со издувни гасови е во кабината на автомобилот