Моќта на генетиката: Еве со која баба сме најмногу поврзани и чии гени посебно ги присвојуваме

Освен биолошкиот материјал, мајките ги пренесуваат и емоциите на своите ќерки, кои подоцна ќе ги пренесат на своите деца. Според она што го знаеме за генетиката, бабите и дедовците просечно делат 25 проценти ДНК со своите внуци. Ги наследуваме гените и од машките и од женските родители од двете страни. Но научниците тврдат дека бабите… Read More Моќта на генетиката: Еве со која баба сме најмногу поврзани и чии гени посебно ги присвојуваме

Истражување: Умерена консумација на пиво го продолжува животот

Според верувањата, пивото е најстариот алкохолно – освежителен напиток во човечката историја, а најновите истражувања на Универзитетот на Калифорнија говорат и дека едно пиво на ден позитивно влијае на крвта, циркулацијата, притисокот и нивото на холестерол. Истражувајќи го влијанието на пивото врз гените, како што пишува списанието ПЛОС Генетикс, научниците дошле до сознанија дека пивото… Read More Истражување: Умерена консумација на пиво го продолжува животот