Дестинации на Балканот идеални за романтично бегство

Иако Балканот ретко се споменува во контекст на романтика, тоа не значи дека не постојат такви места во балканските држави. На Балканот може да се најдат многу прекрасни туристички места кои можат да бидат уникатна идеја за романтично патување. Овој дел од Европа сè уште не го добива заслуженото внимание, со исклучок на туристичките дестинации… Read More Дестинации на Балканот идеални за романтично бегство

Потекло и значење на имињата на неколку европски градови

Берлин, Манчестер, Минхен, Париз, Рим… сите ги знаеме овие градови, но малкумина знаат зошто се така наречени. Дознајте како одредени европски градови го добиле своето име. Барселона Еден од најубавите и најзнаменитите градови своето денешно име му го должи на картагинскиот генерал Хамилкар кој го освоил, таткото на познатиот Ханибал кој речиси 10 години го… Read More Потекло и значење на имињата на неколку европски градови

Корзо, занаетчии, собиранки: Како изгледале некогаш градовите во Македонија?

Од денешна перспектива ретко е да се остане рамнодушен спрема изблиците од минатото, иако нашата генерација ги нема засведочено старите изгледи на градовите и соживотот што постоел во нив, сепак спомените на нашите баби и дедовци не прави да бидеме директно вклучени во еден шаблон на изминато време. Речиси и да нема град во нашата… Read More Корзо, занаетчии, собиранки: Како изгледале некогаш градовите во Македонија?