Кога една Данска ќе реши да ги дисциплинира мигрантите криминалци…

Данска планира да ги смести најнепосакуваните мигранти на најмалку пожелно место: мал и тешко достапен остров, на кој моментално се наоѓаат лаборатории, штали и крематориум на центар за истражување на животински заразни болести. Дури и еден од двата траекти кои ретко возат на островот има соодветно име, „Вирус“. „Тие се непосакувани во Данска и има… Read More Кога една Данска ќе реши да ги дисциплинира мигрантите криминалци…

Јапонскиот начин на живот со којшто ќе доживеете 100 години

Данците и општо сите Скандинавци, веќе со години се на врвот на листата на најсреќни народи на светот. Но, и Јапонците знаат како да водат среќен живот. Како што Данците до имаат hygge, така Јапонците го имаат ikigai, начин на живеење чијашто главна премиса е „Само доколку си активен ќе живееш 100 години“. Јапонците се познати како… Read More Јапонскиот начин на живот со којшто ќе доживеете 100 години

Данска ќе гради остров кај Копенхаген поради сè поголемото население

За да создаде повеќе простор за сè повеќебројното население, Данска планира да изгради нов остров во близина на пристаништето во Копенхаген, на кој ќе можат да живеат околу 50.000 луѓе, соопшти данскиот премиер Ларс Локе Расмусен. Островот може да биде изграден до 2070 година и може да има 35.000 жители, а освен тоа, како што… Read More Данска ќе гради остров кај Копенхаген поради сè поголемото население

Данска воведува дигитални возачки дозволи

Од 2020 година возачите во Данска место возачка дозвола ќе мора да носат мобилен телефон со себе. Земјата која е лидер во дигиталната писменост, Данска, ќе стане прва во светот во која возачките дозволи ќе бидат дигитални, достапни преку апликација за мобилен телефон. Идејата која треба да се спроведе во наредните две години е потврдена… Read More Данска воведува дигитални возачки дозволи

Подморницата со која Хитлер „побегнал” во Јужна Америка, пронајдена во близина на Данска

Исчезнатата германска подморница за која се вели дека ги пренесла поразените нацистички лидери во Јужна Америка по Втората светска војна е откриена по 73 години. U-3523, една од подморниците на Хитлер тип XXI, била откриена на брегот на Данска од страна на истражувачите од „Музеј на поморски војни” во Јутланд, кои работеле на проект за… Read More Подморницата со која Хитлер „побегнал” во Јужна Америка, пронајдена во близина на Данска