Што му напишал Димитар Влахов на Тито за 24 Мај 1948 година!

Празникот на светите браќа Кирил и Методи, во Македонија уште во 18 век се празнувал свечено и со многу активности, со служби, литии, беседи за значењето на светителите. Нивниот култ, според фолклористот, проф. д-р Марко Китевски бил раширен особено во местата каде што дејствувале нивните ученици. Но, по Втората светска војна се појавил извесен дисконтинуитет… Read More Што му напишал Димитар Влахов на Тито за 24 Мај 1948 година!