Норвешка го гради највисокиот дрвен облакодер кој ќе биде отпорен на оган

Норвешка ја заврши конструкцијата на највисокиот дрвен облакодер на светот, еколошки прифатлив и отпорен на оган. Дрвениот облакодер Мјос ќе биде сместен во близина на истоименото езеро кое се наоѓа на 100 километри северно од Осло. Облакодерот е висок 85,4 метри и ќе има 18 спратови. Инвеститорите велат дека со употребата на дрва, кои се… Read More Норвешка го гради највисокиот дрвен облакодер кој ќе биде отпорен на оган