Загадениот воздух е нарушување на човековите права

Загадувањето на воздухот предизвикува предвремена смрт на 7 милиони луѓе секоја година, вклучително и на околу 600 илјади деца. За да ги принудат владите на акција, ОН го прогласуваат чистиот воздух за човеково право. Загадувањето на воздухот долго важеше за здравствен и еколошки проблем, но сега на него треба да се гледа и како на нарушување на… Read More Загадениот воздух е нарушување на човековите права

Како Европа го поттикнува возењето еколошки автомобили

Само данокот при регистрирање дизел со норма Еуро 1 во Италија чини околу 450 евра. Уште поекстремно е во Велика Британија, каде се мери СО2 и слабиот квалитет на издув може да го чини сопственикот две илјади фунти годишно. Целта не е државата да се богати од возачите, туку да се поттикне возење автомобили што… Read More Како Европа го поттикнува возењето еколошки автомобили

Казни за бугарските градоначалници ако не се справуваат со загадениот воздух

Бугарија воведува строги казни за градоначалниците кои нема да се справат со загадувањето на воздухот. Во Законот за чистота на атмосферскиот воздух е додена и мерката која гласи: Доколку во некоја општина анализите покажат дека воздухот е загаден повеќе од дозволеното градоначалникот ќе добие парична казна од 2 500 до 5 000 евра. Градоначалниците имаат… Read More Казни за бугарските градоначалници ако не се справуваат со загадениот воздух

Честички од загаден воздух биле пронајдени кај неродени бебиња

Честички од загаден воздух биле пронајдени во плацента, но, сепак, досега не е познато какви оштетувања предизвикуваат кај фетусот. Научници пронашле прв доказ дека честички од загаден воздух влијаат и врз неродено бебе, беше соопштено на Конгресот на Европското друштво за респираторно здравје во Париз. Истражувањата покажале дека токсичните честички „патуваат“ низ белите дробови на… Read More Честички од загаден воздух биле пронајдени кај неродени бебиња