Мистерија стара 60 години. Што се случило со планинарите пронајдени без очи и без јазик?

Во Русија на почетокот од годинава повторно беше отворена истрага во врска со една од најголемите мистерии од периодот на СССР. Случајот е познат како мистеријата Дјатловиот превој, а станува збор за смртта на деветмина планинари кои исчезнале ноќта меѓу први и втори февруари 1959 година на Урал. Постојат разни теории за нивната смрт. Во… Read More Мистерија стара 60 години. Што се случило со планинарите пронајдени без очи и без јазик?

Теорија на заговор или факти? 5 (не)веројатни работи околу првата прошетка по Месечината

На 16 јули, 1969 година, Аполо 11 бил лансиран од Кејп Кенеди, Флорида, во САД. По пет дена, Нил Армстронг станал првиот човек што стапнал на површината на Месечината. Дали ова навистина се случило или не? Ова се 5 (не)веројатни работи за слетувањето на Месечината што сè уште предизвикуваат чудење: 1. Не постои добра фотографија… Read More Теорија на заговор или факти? 5 (не)веројатни работи околу првата прошетка по Месечината

Исак Њутн го предвидел крајот на светот?

Легендарниот научник Исак Њутн е најмногу познат по утврдувањето на законот за универзална гравитација. Но, во слободното време правел експерименти во кои бил посветен и на алхемијата. „Алхемијата за Њутн не била само хоби. Тој бил уверен дека вистинскиот бог е присутен насекаде, не само во спиритуална форма, туку и во супстанција. Затоа верувал дека… Read More Исак Њутн го предвидел крајот на светот?

Зошто луѓето веруваат дека Земјата е рамна и дека фармацевтската индустрија крие лек против рак?

Повеќе од 50 години Британецот Гери Хедер бил убеден дека Земјата е топка. Потоа, во август 2015 година, во својот дом во Хемпшир, го видел видеото „Flat Earth Clues” и, како што вели, доживеал трансформација. Во текот на последните три години, Хедер, кој на социјалните мрежи се појави под името Гери Џон, стана страстен „рамноземјаш”,… Read More Зошто луѓето веруваат дека Земјата е рамна и дека фармацевтската индустрија крие лек против рак?

Документи кои го потврдуваат постоењето на Илуминатите

Легенди околу оваа конспирација постојат стотици, а и со многу години. За оваа тајна организација се верува дека позади неа стојат многу повлијателни личности кои ја користат за да го контролираат политичкиот па и банковниот систем на планетата. Со години се шпекулира околу вистината на нивното постоење но колку што постојат докази против, постојат докази… Read More Документи кои го потврдуваат постоењето на Илуминатите

ЦИА објави драгоцен документ за смртта на Тито

Овие денови американски разузнавачи на социјалните мрежи објавија документи кои од 1980 година ги чуваат во својот музеј. Овие денови на Твитер американската Централна разузнавачка агенција – позната под кратенката ЦИА, се појави необична објава. Со текст „Музејски артефакт на неделата – најава на ФБИС (Foreign Broadcast Information Service- интерна информативна служба на ЦИА), со… Read More ЦИА објави драгоцен документ за смртта на Тито