Сметката за водењето на Гвантанамо – 13 милиони по затвореник

Држењето на нацистичкиот воен злосторник Рудолф Хес како осамен затвореник во германскиот затвор Спандау во 1985 година, чинело околу 1,5 милиони американски долари во денешни долари. Сметката по затвореник во 2012 година во „супермакс“ затворот во Колорадо, дом на некои од најозогласените затвореници во САД, изнесувала само 78,000 американски долари. Арно ама, постои и заливот… Read More Сметката за водењето на Гвантанамо – 13 милиони по затвореник

Австралиските затвори наскоро ќе ги смируваат затворениците со рибино масло

Пет австралиски затвори наскоро ќе станат најновите тест места за секојдневниот додаток во исхраната Omega 3. Тимот на истражувачи верува дека омега три – група масни киселини присутни во рибиното масло и некои јаткасти плодови, би можеле да бидат едноставен начин да се пацифицира насилното однесување на осудениците. Ова е идеја што може да изгледа… Read More Австралиските затвори наскоро ќе ги смируваат затворениците со рибино масло

Живи мртовци: Тајните егзекуции во последната европска диктатура

Во Белорусија, единствената земја во Европа во која уште постои смртна казна, на осудениците не им се соопштува денот на погубувањето, а потоа сѐ во врска со тоа се држи во тајност. Кога стражарите доаѓаат по нив, затворениците никогаш не знаат дали тоа им е последен пат што ќе ја видат ќелијата. Во десетте месеци… Read More Живи мртовци: Тајните егзекуции во последната европска диктатура