Најмизерните земји во светот. На кое место сме ние?

Некои луѓе веруваат дека среќата доаѓа однатре. Но, во светот на економијата среќата е поврзана со квантитативните фактори, како инфлацијата, стапките на заем, нивото на вработеност и растот на бруто-домашниот производ (БДП). Институтот „Като“ направил Индекс на мизерија за 2019 година, рангирајќи 95 земји што известувале за овие податоци на конзистентна основа. Индексот користел четири… Read More Најмизерните земји во светот. На кое место сме ние?

Ново истражување ја откри најздравата нација, Македонија е на 56. место

Македонија е на 56. место во светот според индексот на здравје на земјата, според истражувањето на „Блумберг“ кое било спроведено во 169 земји. Од државите во регионот Хрватска е на 30. место, Словенија е на 24. место, а Црна Гора, Босна и Херцеговина и Албанија се на 41.42. и 43. место. Македонија е убедливо најлошо рангирана на… Read More Ново истражување ја откри најздравата нација, Македонија е на 56. место

Ако избие Трета светска војна во Сирија, овие земји ќе бидат најбезбедни

Последните неколку дена големо внимание предизвикуваат настаните во Сирија и реакциите на големите сили, како Америка и Русија. “Independent” во подготовките за војна отишол најдалеку, па составил листа од десет земји во кои би требало да се најдете ако избие војна. Листата се темели на “Global Peace” индексот од минатата години. 10. Ирска Практикуваат воена… Read More Ако избие Трета светска војна во Сирија, овие земји ќе бидат најбезбедни

Американците се избламираа: Не знаеја на карта да си го најдат ниту својот континент, а еве каде ја бараа Европа

Џими Кимел во склоп на својата емисија ги замоли граѓаните на Лос Анџелес да одговорат најпрости прашања од географија. Од нив побараа да пронајдат било која земја. Меѓутоа повеќето од нив мораа да ги потсетат дека Африка е континент, додека други не можеа да ја пронајдат ниту Америка. Одговараа дека Европа е всушност Австралија, или… Read More Американците се избламираа: Не знаеја на карта да си го најдат ниту својот континент, а еве каде ја бараа Европа

Не фрлајте тоалет во Грција, пазете како климате во Бугарија

Туристите често се изненадени од некои локални обичаи во земјите кои ги посетуваат. Страницата Fly To Dubai објави обичаи од целиот свет кои ќе ве шокираат, а се со цел да ги упатат туристите како да се однесуваат. Ако патувате во Грција треба да имате на ум дека многу тоалети имаат лоши канализациски цевки и… Read More Не фрлајте тоалет во Грција, пазете како климате во Бугарија