Еврејски град го менува името за да се разликува од познатиот „двојник“ од Библијата

Градоначалникот на Назарет Илит во Галилеја на северот од Израел има намера да го смени името на градот, кој се наоѓа веднаш до библискот Назарет, со цел да се избегне забуната кај посетителите. „Дојде време Назарет Илит да добие независен идентитет и да стави крај на конфузија помеѓу нас и соседниот Назарет“, рече градоначалникот Ронен… Read More Еврејски град го менува името за да се разликува од познатиот „двојник“ од Библијата

Никој не сака да се вика Адолф во Австрија

Од крајот на Втората светска војна наваму, името Адолф станува сѐ помалку користено, што речиси и нема веќе луѓе кои се викаат така, покажуваат статистичките податоци. Во изминативе 33 години речиси и нема луѓе кои го добиле ова име. Истражувањето поттикато од филмот „ What’s in a Name?“ од 2012 година во кој еден брачен… Read More Никој не сака да се вика Адолф во Австрија

Машко име со најтажно значење: Родителите не се ни свесни за неговото значење

Во потрага по поубаво и невообичаено име за бебето, родителите честопати допираат до старите, традиционални имиња што ги носат нашите предци. Ако припаѓате на оние на кои им се важни традиции, треба да знаете дека таквите имиња, иако стари, не мора да го имаат значењето што му се припишува денес, па дури и да доаѓаат… Read More Машко име со најтажно значење: Родителите не се ни свесни за неговото значење