Науката докажа: луѓето се сè поглупави

Во текот на изминатиот век, секоја генерација растеше во поинтелигентни луѓе отколку нивните родители. На стандардни тестови за интелигенција, кои децата ги полагаа во повеќето земји од развиениот свет, на секои неколку години просекот се движеше нагоре. Она што беше просечно IQ во 1950 година е далеку под просекот измерен, на пример, во 1980 година.… Read More Науката докажа: луѓето се сè поглупави

Откријте дали имате натпросечна социјална интелигенција

Психолозите ја дефинираат социјалната интелигенција како способност за мудро однесување во меѓучовечките односи, а делумно има врска со бонтонот, односно со правилата за убаво однесување. Социјалната интелигенција подразбира доблести како што се љубезност, внимателност, активно слушање. По разговорот со социјално интелигентна личност се чувствуваме сталожено и исполнето, а не како некој да ни ја зел… Read More Откријте дали имате натпросечна социјална интелигенција

Тригодишнo девојче со повисок коефициент на интелигенција од Ајнштајн

Тригодишната Офелија Морган-Дев е прогласена за најпаметно дете во Британија, со коефициент на интелигенција 171. За споредба, генијалниот теоретски физичар Алберт Ајнштајн имал коефициент на интелигенција 160. Малата Офелија својот прв збор го изговорила на осум месеци, а брзо ги совладала и броевите, боите и абецедата. Нејзината мајка Натали сфатила дека има исклучително паметно дете,… Read More Тригодишнo девојче со повисок коефициент на интелигенција од Ајнштајн

17 знаци кои покажуваат дека сте многу интелигентни

Честопати се случува луѓето со понизок коефициент на интелигенција да се сметаат себе за мнгу паметни, додека оние кои се многу интелигентни се потценуваат себеси. Што значи, доколку не сте сосема сигурни во својот интелект, големи се шансите да сте многу интелигентни, а вие знаци укажуваат на тоа. – Сте земале часови по свирење на… Read More 17 знаци кои покажуваат дека сте многу интелигентни