Највознемирувачките експерименти што биле изведени досега

Некои психолошки експерименти се вознемирувачки, поради нештата што ги дознаваме за нас. Но, некои експерименти се вознемирувачки, бидејќи едноставно се погрешни. Многу често, експериментите изведувани на луѓе или животни биле брутални и насилни, а во продолжение погледнете ги 25-те највознемирувачки експерименти што некогаш биле изведени. 1. Експерименти за невролошки маркетинг Полето невролошки маркетинг вклучува проучување… Read More Највознемирувачките експерименти што биле изведени досега

Не го користи само црквата: Зошто темјанот бил еден од најскапоцените добра со векови?!

Темјанот им бил познат на луѓето уште од времето на Исус Христос: тројцата мудреци од Истокот носеле со себе како подароци злато, темјан и миро. Зошто? Бидејќи темјанот бил еден од најскапоцените добра со векови. Тој е се уште и еднаш кога ќе ја оставиш возбудата на денот зад себе ќе се потопиш во мирната… Read More Не го користи само црквата: Зошто темјанот бил еден од најскапоцените добра со векови?!

17 библиски настани кои можеби се потврдени од науката

За христијаните ширум светот, Библијата претставува свет текст. Дури и за луѓето кои не се религиозни, библиските приказни поставиле некаква основа. Но колку од напишаното во Библијата е всушност вистина? Иако постојат нешта за кои е невозможно да бидеме сигурни, многу од мистериите на овој свет текст се решени. Некои од најважните луѓе и места… Read More 17 библиски настани кои можеби се потврдени од науката

10 секојдневни нешта што некогаш биле забранети

Некои работи што денес ни се секојдневие, некогаш биле илегални. И покрај тоа што овие нешта навистина се безопасни, сепак биле забранети. Многу често оние кои биле одговорни за забраните имале и други мотиви наместо оние коишто ги наведувале. Погледнете за кои нешта станува збор. 1. Фудбал Фудбалот имал турбулентна историја во Англија и Шкотска… Read More 10 секојдневни нешта што некогаш биле забранети

Пет историски факти за кои не се зборува на телевизија и не ве учат на училиште

Една од најпознатите изреки е „историјата е учителката на животот“. Меѓутоа, за овие факти веројатно не сте слушнале за време на своето образование. Како настанал алармот? Пред да се навикнеме на одредена мелодија која ни помага да го започнеме својот ден, функцијата која денес ја извршуваат нашите паметни уреди, некогаш ја извршувале луѓето. Имено, за… Read More Пет историски факти за кои не се зборува на телевизија и не ве учат на училиште

8 застрашувачки смртни случаи што им биле припишани на духови

Постојат бројни серии и филмови кои прикажуваат застрашувачки приказни за опседнувања кои завршиле со смрт. Но за колку од нив можеме да кажеме дека се вистински? Додека натприродните појави не се евидентирана причина за ниту еден смртен случај, постојат докази коишто покажуваат дека можеби има некоја вистина во приказните од Холивуд. Па, погледнете ги приказните… Read More 8 застрашувачки смртни случаи што им биле припишани на духови

15 фантастични изуми, чии пронаоѓачи треба да добијат Нобелова награда

Животот не е едноставен, па затоа дизајнерите измислуваат сè повеќе иновации, коишто ќе ни ги олеснат нештата во секојдневието. Овие 15 кул изуми што ќе ги споделиме денес со вас, решаваат многу проблеми и можат да ви се најдат во различни ситуации во животот. Навистина треба да им се заблагодариме на нивните изумители, за инвентивноста,… Read More 15 фантастични изуми, чии пронаоѓачи треба да добијат Нобелова награда

10-те најголеми измами во историјата на човештвото

Секој сака добра приказна, а историјата има многу за раскажување. Низ вековите, многу луѓе и групи смислувале свои приказни, а најдобрите успеале да измамат не само неколку луѓе, туку речиси целата јавност. Некои од овие измами траеле со месеци, па дури и години. Иако можеби се лага, сепак се навистина интересни. 1. Племето Тасадеј Многумина… Read More 10-те најголеми измами во историјата на човештвото

Грција си ги бара од Британија своите скулптури

Грчките власти соопштија дека сакаат да преговараат со Британија за да им се вратат прочуените древни скулптури кои го краселе храмот Партенон на Акропол во Атина. Министерката за култура Лидија Кониордоу се обратила на своите колеги во Британија со барање да започнат формалните преговори за скулптурите, познати и како Елгинови мермерни скулптури и ги повикала… Read More Грција си ги бара од Британија своите скулптури

Корзо, занаетчии, собиранки: Како изгледале некогаш градовите во Македонија?

Од денешна перспектива ретко е да се остане рамнодушен спрема изблиците од минатото, иако нашата генерација ги нема засведочено старите изгледи на градовите и соживотот што постоел во нив, сепак спомените на нашите баби и дедовци не прави да бидеме директно вклучени во еден шаблон на изминато време. Речиси и да нема град во нашата… Read More Корзо, занаетчии, собиранки: Како изгледале некогаш градовите во Македонија?