Прастар метеорит на научниците им покажува како настанал животот на Земјата

Ново научно откритие може да даде објаснување за потеклото на животот, откако научници истражуваа прастар метеорит кој бил формиран на самиот почеток од создавањето на нашиот Соларен систем пред 4,5 милијарди години. Преку проучување на тој период од историјата, астрономите можат да добијат корисни информации за тоа како Земјата станала погодна за поддршка на живот,… Read More Прастар метеорит на научниците им покажува како настанал животот на Земјата

Научниците конечно ја открија причината за пропаѓањето на цивилизацијата на Маите

И покрај неверојатните достигнувања во астрономијата, архитектурата и математиката, класичната ера на цивилизацијата на Маите доживеала колапс пред околу 1.000 години. Историчарите долго време се сомневаа дека причините за тоа лежат во сушата, но доказите за тие тврдења не беа доволно јасни. Меѓутоа, современата софистицирана техника, не само што ја потврди таа теорија, туку даде… Read More Научниците конечно ја открија причината за пропаѓањето на цивилизацијата на Маите

10 безмилосни диктатори низ историјата

Тие барале апсолутна контрола, па дури и со сила. Ова се 10 познати најбрутални диктатори во текот на историјата. Ким Џонг-Ил (Северна Кореја 1994-2004) Како и неговиот татко па и неговиот познат наследник Ким Џонг-Ун, екцентричниот Ким Џонг-Ил ја владеел Северна Кореја строго и со посебен став и карактер. Неговата влада била една од најрепресивните… Read More 10 безмилосни диктатори низ историјата

2nd International Conference on Culture and History

2018 2nd International Conference on Culture and History (ICCH 2018) will be held in Amsterdam, Netherlands during August 26-28, 2018. It aims to provide a forum for researchers, practitioners, and professionals from both the industry and the academia to share their newest research findings and results. ICCH is also The Annual Meeting of IJCH Editorial… Read More 2nd International Conference on Culture and History

10 Мистерии од кои ќе ве полазат морници!

Светот е исполнет со мистерии, но како што навлегуваме подлабоко во ерата на технологијата непознатиот дел малку по малку се разбиструва. Сепак, има неколку мистерии кои не можат да се решат. Тоа е тој морничав дел. Погледнете некои од нив и самите проценете дали ќе верувате или имате логично објаснување. Зелените деца Во 20иот век,… Read More 10 Мистерии од кои ќе ве полазат морници!

Мрачните тајни на три руски градови кои се домаќини на Светското првенство

Илјадници фанови на фудбалот ги открија убавините на Самара, Калининград и Нижни Новгород во последните недели колку што трае Светското првенство во фудбал. А сите три града се полни со содржина и убавини кои кријат мрачни тајни од минатото. Калининград некогаш попознат како Конигсберг е дел од руската енклава која е поблиска до Амстердам отколку… Read More Мрачните тајни на три руски градови кои се домаќини на Светското првенство