Со казните за брзо возење ќе добиваат и картички за донирање органи

Естонската полиција отсега, заедно со казните за брзо возење, на прекршителите ќе им доделува и картички за донирање органи. – Секако не очекуваме дека оваа кампања ќе го зголеми бројот на донирани органи, но се надеваме дека ќе ги натераме возачите повеќе да размислат и да ја тргнат ногата од педалата за гас, изјави началникот… Read More Со казните за брзо возење ќе добиваат и картички за донирање органи

Србија и казните за гласен секс…

Казните за секс кои се однесуваат на бучавата и нарушувањето на јавниот ред и мир, не се решение на проблемот, туку овде затаило образованието, сметаат сексолозите. Периодов во Србија се води дебата околу предложените казни за гласен секс (10.000 динари), за секс во автомобил (20.000), а пак, за секс на улица или во парк казната… Read More Србија и казните за гласен секс…

Казни за бугарските градоначалници ако не се справуваат со загадениот воздух

Бугарија воведува строги казни за градоначалниците кои нема да се справат со загадувањето на воздухот. Во Законот за чистота на атмосферскиот воздух е додена и мерката која гласи: Доколку во некоја општина анализите покажат дека воздухот е загаден повеќе од дозволеното градоначалникот ќе добие парична казна од 2 500 до 5 000 евра. Градоначалниците имаат… Read More Казни за бугарските градоначалници ако не се справуваат со загадениот воздух

Вакцинирање: ЗА или ПРОТИВ – што велат родителите

Родителите се со поделени мислења кога станува збор за вакцинирањето на своите деца. Во секој случај, секој е во дилема, дали да го вакцинира детето или не. На социјалните мрежи, како и по интернет форумите постојано се пишува на оваа тема, која е посебно актуелна во последните години. И стручните лица се со поделени мислења.… Read More Вакцинирање: ЗА или ПРОТИВ – што велат родителите