НАСА: Благодарејќи на Кина и Индија, Земјата е “позелена” отколку пред 20 години

Сред силно вклучените аларми за климатските промени, кои понекогаш се и оправдани, има и информации кои прикажуваат поинаква слика. Како на пример објавената студија во “Journal of Climate” на американското метеоролошко друштво кое покажува дека климатските модели го преувеличуваат глобалното затоплување од емисиите на CO2 за околу 45%. Или студијата во списанието “Nature Geoscience” која… Read More НАСА: Благодарејќи на Кина и Индија, Земјата е “позелена” отколку пред 20 години

Научници: Климатските промени ќе предизвикаат недостиг од пиво

Зачестените топлотни удари и суши предизвикани од климатските промени ќе го намалат приносот на јачмен, а со тоа и производство на пиво, објавија научници. Јачменот е многу подложен на суша и жештина, а неговото производство ќе се намали ако продолжат климатските промени, што ќе предизвика недостиг од пиво и зголемување на цените, се вели во… Read More Научници: Климатските промени ќе предизвикаат недостиг од пиво

„Ова е последно предупредување“ – Научниците повикаа на брзи промени за избегнување на климатска катастрофа

Владите низ светот мора да преземат брзи и сеопфатни промени во сите општествени сфери за да се избегнат катастрофалните последици од глобалното затоплување, наведува новиот извештај на Меѓувладиниот панел за климатските промени на Обединетите Нации (ИПЦЦ). Студијата вели дека планетата ќе стигне до критичното ниво на 1,5 целзиусови степени повеќе од прединдустриската ера во 2030 година,… Read More „Ова е последно предупредување“ – Научниците повикаа на брзи промени за избегнување на климатска катастрофа

Нова научна прогноза за климата во следните пет години

Минатите четири години беа најтоплите години некогаш забележани, но, според нова научна прогноза, и следните пет исто така ќе бидат невообичаено топли. Тоа може да вклучи уште една рекордно најтопла година, дури и потопла од 2016, која засега е рекордер. – Утврдивме дека за следните пет години има голема веројатност за невообичаено топла клима споредено… Read More Нова научна прогноза за климата во следните пет години