„Ова е последно предупредување“ – Научниците повикаа на брзи промени за избегнување на климатска катастрофа

Владите низ светот мора да преземат брзи и сеопфатни промени во сите општествени сфери за да се избегнат катастрофалните последици од глобалното затоплување, наведува новиот извештај на Меѓувладиниот панел за климатските промени на Обединетите Нации (ИПЦЦ). Студијата вели дека планетата ќе стигне до критичното ниво на 1,5 целзиусови степени повеќе од прединдустриската ера во 2030 година,… Read More „Ова е последно предупредување“ – Научниците повикаа на брзи промени за избегнување на климатска катастрофа

Нова научна прогноза за климата во следните пет години

Минатите четири години беа најтоплите години некогаш забележани, но, според нова научна прогноза, и следните пет исто така ќе бидат невообичаено топли. Тоа може да вклучи уште една рекордно најтопла година, дури и потопла од 2016, која засега е рекордер. – Утврдивме дека за следните пет години има голема веројатност за невообичаено топла клима споредено… Read More Нова научна прогноза за климата во следните пет години

Еве на која температура клима уредот троши најмалку струја!

Претераното трошење електрична енергија не само што ќе ве чини повеќе, туку и предизвикува зголемено трошење на јаглен и на други фосилни горива што придонесува за глобалните климатски промени. Претераното трошење електрична енергија не само што ќе ве чини повеќе, туку и предизвикува зголемено трошење на јаглен и на други фосилни горива што придонесува за… Read More Еве на која температура клима уредот троши најмалку струја!