Златна крвна група – најретка во светот, со неа се родени само 43 лица во светот

Сите знаеме дека постојат четири крвни групи – А, Б, АБ и 0. Крвната група на една личност најмногу зависи од генетиката, но и групата народ на којашто ѝ припаѓа. Поголемиот дел од луѓето имаат Rh позитивна група, а оние со негативна сочинуваат само 15% од населението. Сепак, покрај овие, постојат и други варијации на… Read More Златна крвна група – најретка во светот, со неа се родени само 43 лица во светот

Темпераментот на жените е одреден со крвната група

Кога станува збор за темпераментот, често се подразбира сплет на психолошки карактери: длабочина и стабилност на емоции, енергичност на делувањето, индивидуални карактеристики, однесување. Постојат мноштво приспати и методи за решавање на оваа прашање. Јапонците и Корејците, на пример, се придржуваат до теоријата која ги поврзува карактеристиките на темпераментот со крвната група на човекот. Немојте да… Read More Темпераментот на жените е одреден со крвната група

Британци создадоа ензим кој ја претвора секоја крвна група во универзална 0 негатив

Кога трансфузијата на крв е единствениот начин да се спаси еден животот, лекарите мора да се чувствуваат толку беспомошни кога има толку многу луѓе наоколу, но ниту еден од нив нема иста крвна група како пациентот. За трансфузијата на крв да биде успешна, крвните групи мора да се совпаднат, но сега научниците од Универзитетот во… Read More Британци создадоа ензим кој ја претвора секоја крвна група во универзална 0 негатив